Bankfolk snyder

Det er i hvert konklusionen af en undersøgelse fra University of Chicago af 208 bankfolk.

I undersøgelsen skal deltagerne (128 bankfolk fra en bank og 80 deltagere fra forskellige finansielle institutioner) kaste en mønt ti gange. Inden starten får de at vide, at enten plat eller krone giver dem en præmie på 20 USD. De skulle blot selv rapportere udfaldet af deres ti kast med mønten.

En gruppe af bankfolkene indledte forsøget med at svare på spørgsmål vedrørende deres job og deres funktion på jobbet. Resten besvarede spørgsmål af mere generel karakter og uden relation til deres hverv som bankfolk. Tesen for undersøgelsen er statistikken bag møntkast, der antager at man vinder 50% af gangene hvorfor en afvigelse herfra vil indikere ærlighed eller ej.

Statistikken viser at bankfolk snyder (i hvert fald disse bankfolk) når de blev mindet om deres erhverv inden møntkastene. For så havde de nemlig gevinst 58% af gangene mens de kun havde gevinst 52% af gangene i den anden gruppe. Faktisk påstod 10% fra den første gruppe at de havde vundet alle 10 møntkast!!

Lignende forsøg foretaget i andre industrier viser ikke den samme tendens til at snyde hvis man mindes om sin stilling. Dog viste en lignende undersøgelse med indsatte i fængsler den samme tendens som hos bankfolkene, når de blev mindet om deres identitet som kriminelle.

Så er det selvfølgelig også lige et spørgsmål om, hvorvidt denne gruppe på 208 og deres kast af møner (ialt 2080 kast) er nok til at sandsynligheden for gevinst er 50% som man antager i forsøget…… Men statistik snyder jo ikke (mener nogen)….

Du kan læse mere om undersøgelsen her eller her – den sidste indeholder også et link til selve artiklen i Nature.