Overblikket

Beregning af konjunkturcykler

Problemet med konjunkturcykler er at beregne dem. Jeg har i vedlagte chart vist,  hvordan man i “gamle” dage beregnede konjunkturcykler. Man beregnede et centreret glidende gennemsnit. Normalt når vi viser et glidende gennemsnit, så falder det sammen med den sidste opdatering. Hvis vi f.eks. har 3 kurser: 10, 20 og 30. Vi beregner gennemsnit, som er 20. Skal det placeret under 30? Det går vi normalt, når vi anvender det i et chart, men det er faktisk ikke korrekt. Gennemsnittet skal ligge under 20. Problemet er, at vi så mangler et signal med en eventuelt skæring. Et 50 dages glidende gennemsnit er således placeret forkert. Det skal forskydes, men det gør vi normalt ikke. Det skal man gøre, når man på basis af marcroøkonomiske tal vil beregne en cyklus, fordi en cyklus er afstanden mellem det centrerede glidende gennemsnit og selve kursen. I vedlagte eksempel har vi beregnet et 9 års centreret glidende gennemsnit på det amerikanske BNP. Disse 2 tal har vi trukket fra hinanden. Dette fremgår af cyklen, der passer perfekt. Selv om vi har ført BNP a`jour til 2011, så mangler vi den sidste del af kurven. nemlig fra 2007 til i dag.

Kommentarer

 1. skive, 7. august, 2012, 21:05

  Jeg forstår ikke helt hvad du mener!;men når de to kurver bare følges ad siger de vel ikke noget fremadrettet, der kræves en krydsning der fortæller “noget” eller en ligevægt der passeres! Men Lange centrerede gennemsnit er vel også kun til at konstatere historiske gentagelser af cyclusser?Til konjunktur forudsigelser her og nu kræves der vel både “kortere”-og en eller anden “simpel” glidende gennemsnit?———–Forventer du at kvantitative lempelser vil begynde at påvirke den lange rente nu , og hvor meget over tid?skive

 2. Svend Jørgen Jensen, 8. august, 2012, 10:30

  Hej Skive,
  Problemet med centreret glidende gennemsnit er, at du ikke får det normale købs- eller salgssignal fra skæringen med det glidende gennemsnit. Der findes en matematisk model Hodrick-Prescott metoden til at “tegne” den sidste del af det glidende gennemsnit. Det er vigtigt at vide, om modellen virker i historien – det gør den. Så handler det bare om at få “tegnet” det manglende stykke.
  Vedr. kvantitative lempelser, så kan vi jo ikke vide, hvor meget de har hjulpet. Benanke har i hvert fald øje for det afgørende problem, som er deflation. Det skal man for alt i verden prøve at undgå. Deflation vil være ødelæggende for den økonomiske udvikling. Inflation er ikke noget problem i den nuværende økonomiske situation.

 3. skive, 8. august, 2012, 13:55

  Den Hodrick-Prescoot (formel/filter) ser indviklet ud. Prøv at indtegne den (sidste del)hvis den viser noget!———— Balancen mellem inflation og deflation, når den forløber over tid, kan vel godt rykkes længere mod deflation, uden verden går mere i stå derved! Derfor vil “lempelserne” vel begynde at presse den lange rente?skive

  • Svend Jørgen Jensen, 8. august, 2012, 15:43

   Sorry, Skive, men det kræver lidt mere tid at se på den HP metode. Deflationen kan godt rykke nærmere mod 0, men kan du styre det, når først det når ned i dette niveau. Hvis du med at presse mener lavere renter, så vil lempelserne presse renterne, men deflation er kritisk for økonomien, fordi det bliver selvforstærkende.

 4. Erik, 8. august, 2012, 22:55

  Jeg kan nu ikke helt forstå hvorfor jeres deflation spøgelse, fylder så meget i jeres tankegang.
  Lige så er det ret meget sværere at komme i recession når økonomien køre på 85% end når den køre på 110%.

  Korn og brød priserne skal nok sørge for en smule inflation, selv om det overraskede jer.

 5. Svend Jørgen Jensen, 9. august, 2012, 07:31

  Hej Erik,
  Jeg har bl.a. i Agroanalysen og I Business Cycle og Aktiestrategi vist, at I de historiske perioder, hvor vi har boligboble og kreditkrise, får vi markant faldende råvarepriser, d.v.s. op til 50% og deflation. I øjeblikket ser vi faldende industriråvarer, medens kornprodukterne befinder sig på et særdeles højt niveau. Det vil ændre sig. Priserne på kornprodukterne var på vej ned, men tørken i USA satte en stopper for det, men det ændrer ikke ved vores opfattelse af, at priserne vil falde. Vi kan konstatere, at inflationen er på vej ned. Når priserne på korn begynder at falde og den europæiske recession breder sig til Tyskland vil der opstå risiko for deflation. Afgørende vil udviklingen i USA være. Her ser vi aftagende styrke i de ledende økonomiske indikatorer. Vi har ikke et forecast på en amerikansk recession. Det ser stadig fornuftigt ud i USA.

  • Erik, 9. august, 2012, 12:11

   Hej Svend Jørgen

   Jeg er rigtig glad for dit svar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.