Overblikket

De langsigtede Business Cycle indikatorer for Tyskland viser svaghedstegn

Konjunkturudviklingen i Tyskland antyder, at landet er på vej ind i en recession. De korte growth cykler har givet signalet. Vi ser de kvartalsvise data fra leading indicators være på vej ind i fase 2. Det betyder, at næste fase er fase 3, d.v.s. forventninger til en tysk recession. Der kan sagtens gå 6-12 måneder, inden den finder sted. Bemærk i chartet den særlige regelmæssighed, der er i de tyske konjunkturcykler. Bemærk også, at systemet er det samme: Leading indicators leder coincident indikatorerne (BNP indikatorerne)

 

 

 

Kommentarer

 1. Christian, 9. december, 2012, 13:43

  Hej Svend

  Hveden har været i en lang sidevejs bevægelse og jeres forventning (og min) er at vi vil se en faldende tendens i løbet af 2013. Jeg er dog i tvivl om hvornår den faldende tendes vil indtræde og om der stadig er lidt tilbage inden vi vil opleve denne vending. Vil du ikke skrive et par ord om jeres forventninger?
  På forhånd tak
  Chistian

  • Svend Jørgen Jensen, 10. december, 2012, 09:01

   Hej Christian,
   Normalt falder hveden fra januar til juni. Det har en meget høj sandsynlighed. Det så vi i både 2011 og 2012. I 2012 ændrede markedet sig i maj på grund af de amerikanske høstudsigter. Så vore forventninger er, at priserne vil begynde at falde i den kommende tid. Ok, ellers vender du tilbage.

   • Jacob Bo, 10. december, 2012, 12:19

    Hej Svend
    Når du skriver at hvede prisen falder, er det så den fysiske pris eller børs prisen. (for DK har exportede sig til et underskud i foråret).

    • Svend Jørgen, 12. december, 2012, 14:18

     Det fysiske marked og futuresmarkedet skal følges ad, ellers vil der spekuleret i det. Der skal være overensstemmelse mellem det fysiske marked og de nære futureskontrakter. Hvis futuresmarekdet falder, så falder det fysiske marked også.

 2. skive, 11. december, 2012, 14:57

  Uanset hvor vi befinder os på de(store) langsigtede kunjunkturbølger bliver leading og coincident regelmæssig ved med deres cykler.Men defensive strategier bør tilpasses efter “forholdene”. —Der er således ikke samme risiko for et stort dyk når vi stadig er i- “hullet” efter -et! —————Med Hensyn til defensiv strategi -i korn-; hellere sælge før kornet falder: Så har det i en længere periode været en dyr strategi! Fundamentalt tyder informationerne ikke på et fald, så hvor meget skal teknikken styre?——Det er naturligvis vigtig, når der kommer tegn på nedgang -at få øje på den-, men vel snarere vigtigere -at få øje på- tegn på opgang fra dyben vi befinder os i. Det er jo ikke givet at opgangen indfinder sig i samme rækkefølge som nedgangen ,bare med ændret fortegn.Hvilke skævvridninger forventer du med hensyn til råstoffer, renter, beskæftigelse, lønninger,(“under opgangen”) skive

  • Svend Jørgen, 12. december, 2012, 14:28

   Hej Skive, til dit første input er jeg enig, men hvornår er det rigtig sort. Der er bunden. Principielt skal der være overensstemmelse mellem de fundamentale forhold og de tekniske forhold. Det næste spørgsmål er så, hvordan reagerer markedet på de fundamentale informationer. Informationerne i går tyder på, at lagrene vil stige, fordi de er under ligevægt og de høje priser fører til lavere efterspørgsel og højere produktion. Det er derfor spindelvævsterorien eksisterer. Det sidste spørgsmål forstår jeg ikke helt. Kan du ikke uddybe det.

 3. Peter, 12. december, 2012, 13:20

  Hej Svend
  Hvis man flytter sit lån fra et institut til en anden(pga bidragssats)skal det så være euro eller kroner. (stadig F1). Kan man ikke risikere at euroen stiger i værdi, hvis de dårlige lande forlader euroen, eller kan euroen tabe så meget i værdi at vi bliver nødt til at slippe den og derved stiger kronen i værdi.(pga de sydlige lande trækker den ned)???????
  MVH Peter

  • Svend Jørgen, 12. december, 2012, 14:31

   Hej Peter, Spørgsmålet er vel snarere, hvilken risiko er der ved eurolån? Så lang tid dansk økonomi er i orden, så er der ingen særlig risiko ved eurolån. Hvis der sker et sammenbrud, så vil de “bedste” lande fortsætte med euroen og Danmark vil lægge sig op af den “nye” euro. Valutarisk er der ikke nogen særlig risiko.

 4. skive, 18. december, 2012, 22:44

  >>Selv om det måske kan hævdes at der er lidt julestilstand i opgangen<<
  Så er "skævvridninger": høje aktiekurser, høje råvarepriser, høje energipriser,importeret inflation og systemisk risiko.- Og hvis så disse "emner" kan medføre højere renter,uden økonomisk fremgang,(lønstigning , produktionsstigning osv.)-skive

 5. Svend Jørgen, 20. december, 2012, 14:07

  Hej Skive, først kan jeg informere om, at der er kommet nye leading indicators og coincident indicators for Tyskland. Det betyder, at Coincident (BNP) er under ligevægt på månedsbasis. Recessionen er tæt på. På kvartalsbasis er leading indicators i fase 2 og coincident meget tæt på. Spørgsmålet er om aktiekurserne er for høje. Man kan vel sige, at de tyske aktier med en reccessionssignal er i alvolig risiko. Vi har endnu ikke et recessionssignal i USA, men der er lave vækstforventninger. Landbrugets råvarer er under svækkelse. Vi ser også svagere inflationstal. Leading indicators afspejler produktiviteten, så umiddelbart ser det ikke så godt ud. Der kommer ikke rentestigninger de næste par år med de udsigter.

 6. Martin B, 2. september, 2013, 13:46

  Hej Svend Jørgen,

  I januar talte jeg med mine tyske kolleger, og sagde skråsikkert (bl.a. baseret på ovenstående analyse) at der var stor sandsynlighed for at Tyskland kom til at opleve negativ vækst i 2013.

  Efter en hård vinter er salget og optimismen imidlertid uforandret i Tyskland. Og senest skrev The Conference Board (26 August 2013) i deres seneste Economic Outlook for Tyskland at “LEI (Leading Economic Index) for Germany has increased in five out of the first six months of 2013” samt at “the German economy will likely continue expanding during the second half of 2013”

  Giver dette, samt Kristian Sylvest’ link ovenfor til den faktiske GDP vækst i Tyskland i Q2, anledning til at revurdere vækstforventningerne til Tyskland?

  • Svend Jørgen, 2. september, 2013, 16:06

   Hej Martin,
   Der er ikke noget ændret i den langsigtede model som vist ovenfor. Begge indikatorer er i fase 2. Næste fase vil være recessionsfasen, d.v.s. fase 3. Som jeg lige husker det havde Tyskland negativ vækst i 1. kvt. med 1,5% og positiv vækst i 2. kvartal. Jeg kan ikke lige komme til at se mine charts nu, men som jeg husker det er de korte leading indicators lige over ligevægt. At Conference board kommer med den udmelding ændrer ikke på modellen. De går efter en anden model. Spørgsmålet er, om Tyskland kan bevæge sig i recession uden en amerikansk recession. Det har vi endnu ikke set. Som jeg husker det, så er BNP i Tyskland under ligevægt, d.s.v i fase 3.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.