Overblikket

Den amerikanske Business Cycle og relationerne til industriråvarerne

 

Der er 2 parametre i business cyclen som er vigtige: Leading indicators og Lagging indicators. Disse 2 parametre er indbyrdes afhængige af hinanden. Lagging indicators styrer renten. Når disse renteparametre (Lag) er kommet tilstrækkelig langt i konjunkturforløbet stiger renterne. Det får de ledende økonomiske indikatorer til at falde. Det betyder, at den økonomiske udvikling vil blive svækket. Det fører som oftest til recession. Især når konjunkturudviklingen falder sammen med 9 års cyklen, som er vist i den nederste del af chartet. Der er en tendens til, at forholdet mellem LEA og Lag falder sammen med udviklingen i industriråvarerne. Det gælder både for op og nedture i industriråvarerne. Vi ser i øjeblikket, at forholdet mellem LEA og Lag er under svækkelse. Cyklen er på vej under ligevægt. Det betyder, at vi kan forvente, at industriråvarerne står over for en svækkelse. Det indebærer en risiko for deflation på lidt længere sigt. Man skal derfor være meget på vagt over for udviklingen.

Kommentarer

 1. Christian, 25. oktober, 2012, 19:33

  Hej Svend

  Hvordan ser du prisen på hvede udvikle sig på 3-6 mdr. sigt. I har tidligere bragt indlæg om at hveden havde nået toppen og forventeligt ville falde tilbage – nu har vi haft en sidelæns bevægelse i snart 4 mdr. som nu ser ud til at blive afløst af stigende priser igen. Dårligt vejr og dermed dårlig høst har presset prisen op, men hvad er “stærkest” vejret – cykler – bytteforhold??

 2. Svend Jørgen, 26. oktober, 2012, 14:07

  Christian, min generelle holdning er, at markedet skal svækkes. Når priserne er høje stiger lagrene. Når priserne er lave falder lagrene. Det var lagrene ved at gøre i juni 2012, men på grund af krisen i USA, steg markedet igen og lagrene blev svækket. Høje priser betyder svækket efterspørgsel og øget udbud på grund af højt dækningsbidrag. Disse cykler varer normalt 3,75 år. Det handler om sandsynligheden for en bestemt udvikling. Disse cykler har har varet siden 1700 tallet. Hvis du har 70% sandsynlighed for at få ret, så er det fint, men du rammer ikke hver gang, men du vinder over tid. Bytteforholdet mellem hvede og svin har også 3,75 års cykler. Dette forhold er ude at trit p.t. og vil komme i orden. Formentlig i 2013. Så der er ikke noget entydigt svar på dit spørgsmål om hvad der værgter stærkest. Principielt er det markedet, der afgør det. Et nedadgående brud på 250,00 euro i Paris marekdet vil føre til en større svækkelse.

 3. Kolvig, 30. oktober, 2012, 02:56

  Hej Svend…

  Lige for en sikkerheds skyld…. Hvis man som jeg, følger renten tæt og venter på det rette tidspunkt for et fastforrentet lån. Er det så nu man skal være opmærksom, eller er det som jeg forstår det, først et stykke ude i fremtiden?

  • Svend Jørgen, 30. oktober, 2012, 09:50

   Et stykke ude i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.