Overblikket

Den danske boligbyggetilladelser er under svækkelse

De danske boligbyggetilladelser er under svækkelse. Vi har i chartet vist den cykliske udviking, der har 4 faser med en ligevægtslinie. Når byggetilladelserne bevæger sig fra fase 2 til 3 er det en advarsel om en forestående recession. Vi kan se, at vi er i fase 3. I USA har vi set byggetilladelserne falde 2 måneder i træk. Hvis denne tendens fortsætter, så kan situationen udvikle sig til ny forværring af den økonomiske situation. Byggetilladelserne er en ledende økonomisk indikator, der har afgørende indflydelse på den økonomiske udvikling.

Kommentarer

 1. Erik, 14. august, 2013, 07:28

  Hvordan vurdere man olie markedet pt. med en brent olie i fase 3 og Crude oil i fase 1?

  • Svend Jørgen, 14. august, 2013, 13:37

   Hej Erik
   Det kan jeg ikke se, men fortæl mig lige, hvad der ligger til grund for de faser, du har beregnet.

   • Erik, 15. august, 2013, 08:15

    Hej Sv Jørgen

    Jeg bruger 1 pos. oliepriserne fra Agromarkets, og “normalt” topper olieprisen kort før vi ser en ny recession.
    “Hvis der ellers er noget der hedder Normalt” 🙂

    • Svend Jørgen, 15. august, 2013, 21:05

     1. pos. er en fortsættelsekontrakt. Hvilken model bruger du til at se faserne med. Det er det, der under mig.

 2. skive, 14. august, 2013, 17:57

  Er det-det sidste fald i byggetilladelserne-fordi-?Hvis den ventede recession hurtig efterfølges af deflation(faldende priser-øget købekraft)så kan deflation pt. vel godt virke optimistisk på investeringer i produktion!;–Råvarerene falder jo også!—- Efterspørgslen er vel egentlig stabil bare på et lavt niveau, så efterspørgslen kan vel næsten kun stige ! Desuden er der vel også blevet fyldt nogle pengedepoter(hos pensionsselskaber) op hist og her med de aktiestigninger der har været!skive

  • Svend Jørgen, 15. august, 2013, 07:05

   Hej Skive,
   Problemet med deflation er, at folk udskyder deres køb, fordi varen bliver billigere i morgen. Derfor er det ikke en flad efterspørgsel. Det er en “ond” spiral.

 3. Martin B, 14. august, 2013, 21:31

  Hej Svend Jørgen,

  Som aktør i byggematerialebranchen har vi i min virksomhed diskuteret din seneste graf.

  Vi drøftede om den top vi ser i 2010 med ca. 1000 byggetilladelser skyldtes at der kom moms på byggegrunde, og en masse derfor fik vældigt travlt med at få byggemodnet og ansøgt om byggetilladelser?

  Kan det ændre konklusionen på hvor vi er på fasen?

  Ingen tvivl om at nybyggeriet er historisk lavt med kun 1900 nyopførte parcelhuse sidste år, og antallet af månedlige byggetilladelser på kun 350 p.t.

  Mvh. Martin

  • Svend Jørgen, 15. august, 2013, 07:11

   Hej Martin, antallet af boligbyggetilladelser steg i december 2010 til 3176. Det er ikke det, der er bekymrende. Problemet er, at vi i april sidste år havde 1556 boligbyggetilladelser. Det tal er faldet markant. Det er det kurven har reageret på. Det er også meget betænkeligt, at det er gået så stærkt med det fald. Det betyder, at beskæftigelsen i nybyggeriet vil falde i den kommende tid. Jeg vil se, om jeg kan bringe det tal i løbet af næste uge. Jeg følger tallet tæt, fordi der er en klar cyklisk sammenhæng mellem BNP i løbende priser og beskæftigelsen i nybyggeriet.

 4. Jacob Bo Petersen, 17. september, 2013, 12:06

  Jeg tror det er tid til at ændre nave her til kvartals overblikket.
  mvh Jacob

 5. skive, 19. september, 2013, 09:17

  Er det en kortere eller længerevarende forbedring, der er i gang i den økonomiske situation?. Noget skal der jo også ske med de fyldte “pengedepoter ” i f.eks. Nordeuropa! Og nu også udsigt til endnu mere pengetrykkeri i USA! skive

  • Svend Jørgen Jensen, 20. september, 2013, 09:17

   Hej Skive,
   Jeg har lige opdateret det danske detailsalg. Her er der ikke p.t. udsigter til en bedring. Problemet I USA er, at vi ikke ved, hvordan en så stor udpunmpning af penge vil virke. Det er aldrig prøvet før.
   USA leder udviklingen i Europa.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.