Overblikket

Den langsigtede cyklus i den danske beskæftigelse varsler større nedtur!

I chartet har vi vist den cykliske udvikling i den danske beskæftigelse helt tilbage til 1905. Som man kan se, så er der tale om en såkaldt Kondratiff Bølge, der normalt varer 50-60 i gennemsnit. Vi ser en bund i 1933 en top i 1965 og en ny cyklisk bund i 1984. Der er en bund i 1993 i tallene, men cyklisk ligger bunden i 1984. Vi ser nu, at vor cykliske model antyder, at vi står over for en større fald i beskæftigelsen. Efter vor opfattelse er der tale om en situation som i 1930erne. D.v.s. ud fra en langsigtet cyklisk betragtning, så vil bunden i beskæftigelsen finde sted i 2028 eller senere. En vurdering så langt ud i fremtiden vil være et særdeles usikkert gæt. Imidlertid bekymrer det os, at den langsigtede model lægger an til en vendingsfase. Det “plejer” at udvikle sig alvorligt. Vi kan stå over for en større nedgang i beskæftigelsen.

Kommentarer

 1. sven aage, 20. december, 2011, 19:33

  Hej svend jørgen

  Har du et bud på hvor meget landbrugsjord vil falde med i 2012 -2013.

  Tror du der venter en større optur for svinepriserne i 2012.

 2. Carl, 21. december, 2011, 01:27

  Hej Svend Jørgen. Passer det ikke meget godt med at den økonomiske Kondrathieff bølge er på vej mod / befinder sig i fasen Vinter, og at den kunne se ud til at bunde i 2020 eller deromkring, for beskæftigelsen halter vel lidt bagefter økonomien? Jeg sidder og roder lidt i det gamle materiale vi fik på silkeborgkurset i 2001 eller 2 hvor du introducerede Kondrathieffs observationer for os, og jeg har kigget lidt på charts på Longwave group, det hele antyder sådan set det du siger. Så Vestagers nylige udtalelse om positiv vending i 2013 må nok antages at være overdreven optimistisk, desværre.

 3. Svend Jørgen, 21. december, 2011, 10:44

  Svend Aage, ja, jeg tror prisen på landbrugsjord vil falde yderligere efterhånden som konjunkturerne svækkes yderligere. Hvor meget er svært at sige, men jeg vil ikke købe nu, med mindre det passer ind i de øvrige jordlodder. Jeg er en smule optimistisk på svinepriserne, men det ser svært ud. Så nogen stor optur i svinepriserne kommer der ikke. Jeg tror ikke de kommer højere end kr. 11,00 + efterbetaling.

 4. Svend Jørgen, 21. december, 2011, 10:46

  Carl, glæder mig, at du har det gamle materiale. Ja, det er vel svært at være optimistisk med udsigt til en række europæiske besparelser.

 5. Rasmus, 21. december, 2011, 18:15

  Der synes at være mange forhold der tiltaler en langvarig svækkelse af konjunkturen herhjemme og i udland som I påpeger. Kondratieff, Arbejdsløshed, Aktiemarkedet med “Juglars” top i 2007/08 og etc.

  Umiddelbart er det ikke svært at se at svækkelsen i dag, ikke er en mindre alm. konjunkturcyklus, men derimod en længerevarende korrektion af “spillere” i eks. aktiemarkedet eller i det globale erhvers-/finansliv generelt.

  Men, med samme overskrift som i Jeres indlæg af 25/10; “Hvor stor kan korrektionen i det amerikanske aktiemarked forventes at blive?”

  og 20/6; “Hvad er den yderste risiko for det danske aktiemarked?”

  Kan aktiemarkedet så overhovedet “tåle” en så stor svækkelse? eller vil vi se det samme ske igen, som vi så det ske efter bunden i 2003? Dengang var billedet igen en større risiko for nedadgående efter “shs” formation – som derimod endte i en lang opgang indtil 07. Eller som i “bunden” i 09 der også kunne være endt i en lang nedadgående retning, efter “billedet” af en dobbelttop – men også her skete istedet en stiging, til ’11?? – herefter er et nyt fald netop i gang! Hvor vi er nu!! ….Men bliver denne korrektion så også SÅ voldsom som vi diskuterer nu? Eller sker der ikke “bare” en alm. korrektion som vi har set det før?

  Tak for et spændende forum at følge… og meget spændende ja, at se tilbage i materialet fra “Silkeborgkurset” 😉

  Mvh, Rasmus

 6. Zinck, 22. december, 2011, 22:05

  Jeg er ikke så gammel at jeg kan huske hvad der er sket under tidligere kriser, men kan man godt forvente at en cyklus fortsætter sit “liv” på trods af at finansmakederne for tilført stimuli i en (tror jeg) hidtil uset grad – globalisering, fælleskaber som EU mm. Vil disse og mange flere parametre ikke påvirke eller slører en cyklus?

 7. nfø, 23. december, 2011, 09:13

  Zinck: Diverse stimuli ændrer ikke det store ved det fundamentale i økonomien. Der sker blot det at “cycklen” forlænges en smule, man udskyder problemerne. Det vil blot forværre problemerne når skeletterne ikke længere kan holdes inde i skabet. Men samtidig så vi at de kraftige rente-sækninger og afdragsfri lån i 2003-2004, pustede til ilden og en del var ikke i stand til at se at det gav en kæmpe optur. Ligeledes har seddelpresseren har givet en fin optur fra 2009 bunden(aktier og råvarer). Svend Jørgen får ret til sidst men han har overset betydningen af diverse stimuli (aktier, råvarer)!
  Det startede med Finansverdenen, nu ligger ejendomsmarkedet underdrejet og stats-bankarot er i en begyndende fase, men det er først nu at den egentlige krise breder sig ud i samfundet, arbejdsmarkedet, de demografiske problemmer, lønninger, opsparing, forbrug, likviditet og troværdighed i bankerne og meget mere.

  • Bpr, 24. december, 2011, 12:15

   Enig. Det lyder desværre ikke helt forkert i mine ører. Ved ikke helt om jeg vil kalde det for en spændende tid vi går i møde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.