Overblikket

Den langsigtede korrelation mellem Fed Funds og Lagging Indicators

Man kan rejse spørgsmålet om, hvordan man forecaster renteudviklingen? Normalt vil man gå ind på rentekurven og se, hvordan den udvikler sig, men renteudviklingen ligger i Business Cyclen. I den forbindelse er det vigtigste parameter lagging indicators, som er de sene økonomiske parametre. Renterne stiger som afslutningen på det økonomiske opsving og ikke fordi bare fordi væksten stiger. Vi har i figuren vist korrelationen mellem den amerikanske centralbanks Fed Funds rentesatser og lagging indicators. Vi har vist dataene på årsbasis, og vist forskellem mellem 9 års centreret glidende gennemsnit og Fed Funds som den ene kurve og den anden er forskellem mellem 9 års centreret glidende gennemsnit og lagging indicators. Som det fremgår er der stærk korrelation. Vi ser desuden en række cykler i det økonomiske forløb. Den blå kurve er Fed Funds.

Kommentarer

 1. Per Jensen, 24. juli, 2013, 11:05

  Hej Svend Jørgen

  Jeg har desværre lidt svært ved at følge ovenstående. Det ser jo ud til, at residualerne fra de centrerede glidende gennemsnit er fint korrelerede, men dette er vel ikke umiddelbart anvendeligt til at give forcasts? Den centrerede niveau for i dag lader sig vel først afsløre om 4 år?

  De fleste økonomer taler om rentestigninger pt, men jeg går næsten ud fra at du er uenig?

  Tak for dine altid insigtsfulde betragtninger.

 2. Svend Jørgen Jensen, 24. juli, 2013, 11:55

  Hej Per,
  Formålet er ikke timing, men at vise hvordan renterne bevæger sig. Ja, jeg forventer ikke rentestigninger. De lange renter kan altid foretage en korrektion, men vedvarende rentestigninger kan ikke finde sted.

 3. skive, 26. juli, 2013, 12:06

  Hvis man kunne adskille den korte og lang rente -begge styret af Fed- vil den korte rente så især være ledende når væksten ( leading) er i bevægelse ,og den lange rente ledende når inflationen (lagging) er i bevægelse? Hvilke “info” anvender Fed mest til at beslutte renten? skive

 4. Svend Jørgen Jensen, 29. juli, 2013, 07:42

  Hej Skive,
  Den lange rente er styret af markedet. Som man kan se at chartet, så styrer Fed efrter lagging indicators. Stigende korte renter fører til stigende lange renter. Fed Funds rentesatserne er en af indikatorerne i lagging indicators. Inflation for serviceerhvervene er en anden.

 5. Marco, 29. juli, 2013, 14:12

  Hej Svend Jørgen

  Når man sammenholder ovenstående med blogindlægget fra den 26. juli “Renten har sandsynligvis ikke nået bunden endnu” kan man så deraf konkludere, at vi skal holde fast i de korte flekslån indtil den lange rente bunder ud om 6-9 år?

  Mvh. Marco

  • Svend Jørgen, 29. juli, 2013, 14:26

   Hej Marco,
   Ja, men det er måske en god ide at følge lidt med også på mellemlang sigt. Men det går du nok også.

 6. sven aage, 30. juli, 2013, 19:08

  hej svend Jørgen

  har du et bud på hvor langt priserne skal ned på landbrugsjord.

  kan man forvente at svinenotering stiger til 14kr når kornet falder.

  er det stadig for tidligt at købe gård

  • Svend Jørgen, 31. juli, 2013, 16:20

   Hej Sven Aage, Det er svært at sige,hvor langt jorden skal ned. Det vil formentlig ligge stabilt en periode, men falde i den næste konjunkturnedgang. Den kan komme i 2014. Svinenoteringen kan gå op mod kr. 14,- inkl. efterbetaling, og priserne på hvede kan falde yderligere. Vi har en langsigtet cyklisk bund i bytteforholdet (3,75 år). Det er nok det afgørende for svineproducenten. Ja, for tidligt i forhold til konjunkturerne.

 7. Peter, 5. august, 2013, 22:37

  Hej Svend Jørgen.. Den udpumpning af penge, som Fed er igang med, er det før sket i historien?( mig bekendt ikke) hvis ikke, findes der så overhovedet noget at bygge et forcast på . De forskellige modeller bygger vel på noget som er sket før!!?? MVH Peter

 8. Svend Jørgen Jensen, 6. august, 2013, 13:13

  Hej Peter,
  Nej, den pengeudpumpning er vist ikke set før i historien, men leading, coincident og lagging indicators virker stadigvæk. De er alle 3 over ligevægt. Grundlæggende er det husholdningernes adfærd, der styrer konjunkturerne. Det hjælper tilsyneladende ikke rigtig at pumpe alle de penge ud. Det er på grund af boligboblen, at situationen er som den er. Det hjælper ikke på folks adfærd at pumpe penge ud. Det eneste, der hjælper er, at friværdierne vokser og beskæftigelsen vokser. Fra 1989 til 1993 havde vi også en konjunkturnedgang, men her var der kun ca. 20000 for mange boliger. Denne gang var der 60000 for mange boliger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.