Overblikket

Hvordan ser de parametre ud, der styrer renterne?

Mange markedsdeltagere vil anføre, at renteudviklingen er uforudsigelig. Vi er nu ikke så sikre på dette udsagn. Det er givet, at de lange renter kan bevæge sig ud fra den holdning markedet har. D.v.s. der kan opstå korrektioner i markedet. Men det ændrer ikke på de fundamentale cykliske bevægelser. Det at noget bevæger sig i cykler medfører også, at der til en vis grad er tale om forudsigelighed. Som man se af vedlagte chart, så falder renterne stærkest i fase 3. Ligesom renterne stiger stærkest i fase 1. De parametre, der styrer renteudviklingen, er de såkaldte sene økonomiske indikatorer. Vi kan se, at vi har en klar cyklisk nedtrend, der ikke er nået ud i sit yderste cykliske niveau. Derfor er der ingen grund til at antage, at vi står over for stigende renter i den korte ende af markedet. Derfor er den rigtige lånetype de korte lån. Først når vi ser, at den cykliske trend går i fase 4, skal vi til at passe på. Så åbner det for en risiko, fordi efterspørgslen efter penge er stigende. Det hænger sammen med konjunkturudviklingen og dermed også forbrugernes økonomiske forventninger. Prøv engang at se på sammenhængen mellem familiens økonomi (som vi viste sidste gang) og faserne i de sene økonomiske indikatorer. Når familiens økonomi er i fase 1, så stiger renterne.

Konklusion: Fasthold F1 lån eller korte lån på grund af den cykliske udvikling i de sene økonomiske indikatorer.

USA Lagging indicators

Kommentarer

 1. Martin, 24. januar, 2011, 16:13

  Hej Jørgen
  Du skriver:
  “Derfor er der ingen grund til at antage, at vi står over for stigende renter i den korte ende af markedet”.
  Men det er vel også vigitgt hvor den lange ende af markedet er, når den korte ende begynder at stige, da det ellers kan blive uforholdsmæssigt dyrt at konverterer.
  Jf. grafen for 4%Nyk2038
  http://www.teknisk-analyse.dk/files/438UGE.GIF
  ser kursen ud til at have brudt dens optrend, og kursen er under det glidende gennemsnit, og adfærdsmodellen er under “40”.
  Forventer du, at kursen vil vende tilbage til en optrend indenfor 1-2år?

 2. Svend Jørgen Jensen, 24. januar, 2011, 16:49

  Hej Martin,
  Du kan få korrektion i den lange ende af markedet, men 12 mdrs. glidende gennemsnit er fortsat intakt i renterne for de 25-35 årige obligationer. Der er i historisk sammenhæng grænser for, hvor store rentespreads vi kan få imellem de lange og korte renter. Det er altid den fundamentale udvikling, der slår igennem. D.v.s. rentestigningerne kommer i fase 1. D.v.s. 2006, 1999 m.v. Herefter ser vi rentefald. Er man investor så holder man fast i det fundamentale. Har man købt lange statsobligationer f.eks. i 1993, så har de klaret sig langt bedre end aktierne. Vil du optimere, så kan du skifte mellem aktier og obligationer ved ar vurdere forholdet mellem de 2 kurver. Men vær samtidig opmærksom på, at stigende renter rammer aktierne til sidst.

 3. Kim, 25. januar, 2011, 16:56

  Hej Jørgen,
  I forrige brev skrev du at man skulle købe forbrugsgoder, herunder bolig, når fase 4 indtræffer, men samtidig skriver du nu at renten stiger når familiens økonomi er i fase 1. De to ting hænger ikke sammen for mig, boligpriserne er i bund, selvom renten ikke er steget endnu. Kan du forklare det nærmere?

  Det skal siges at jeg ikke har økonomisk baggrund, og derfor vil jeg høre om du indimellem kan skære tingene lidt ud i pap (endnu mere end du givet vis allerede gør). Forstår heller ikke forskellen på den røde og den blå graf.

  Venligst
  Kim

 4. Svend Jørgen Jensen, 25. januar, 2011, 17:12

  Hej Kim, prøv engang at se på januar 2010, Boligmarkedet (til venstre på siden). Denne kurve beskriver, at der er ca. 80000 boliger for meget i Danmark. Når den økonomiske udviling er stærkest, så har folk fuld tillid til deres egne muligheder og kan ikke se om på den anden side af bakketoppen. Her har virksomhederne den største afsætning til forbrugerne og investerer derfor markant i nye maskiner, bygninger m.v. Derfor kommer rentestigninger på grund af efterspørgslen efter kapital. Rentestigninger fører til en afdæmpning af den økonomiske udvikling. Det var det vi så i perioden 2006-2008. Boligpriserne er ikke i bund, når du se på den nævnte kurve. Der er hvert år 10-15000 nye boligsøgende på markedet. Det er jo både ejer og lejer markedet. Der vil gå 4-5 år inden vi får afviklet boligboblen.

 5. Svend Jørgen Jensen, 25. januar, 2011, 17:17

  Kim (fortsat), den blå graf er et 9 måneders glidende gennemsnit på den røde. Formået er at prøve at finde ud af, hvornår ændringerne kan indtræffe. D.v.s. hvornår kan man være i gang med at gå fra den ene fase til den anden. Bruddet i 2008 (blå skærer rød) signalerer, at vi kan gå ind i fase 2, men vi ved det først, når den skærer ned igennem ligevægtslinien. Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen.

 6. Kim, 25. januar, 2011, 18:35

  Hej Jørgen, tak for svar. Jeg er glad for at jeg som økonominovice også kan være med herinde. Der er jo lidt langt imellem de grundige og neutrale analyser i medierne. Det var dog en fornøjelse at høre P1 Morgen gøre brug af dig for nylig.

  Som jeg tolker det kan man altså godt have en situation hvor boligpriserne er i bund uden at renten er røget i vejret, eller hvordan? I mit eget tilfælde ville jeg egentlig foretrække høje renter når jeg skal på boligmarkedet idet jeg allerede har 1,4 mio at købe for. Jeg burde derfor kunne lægge en god bid kontant. Skal jeg ikke, i mit tilfælde, vente på højere rente? I så fald er fase 4 vel ikke så smart.

 7. Svend Jørgen Jensen, 26. januar, 2011, 16:34

  Hej Kim,
  Det handler om at finde det optimale tidspunkt. Det er min vurdering, at vi i løbet af de næste 1-3 år vil få en ny recession. På det tidspunkt vil der formentlig stadig være 40-50000 boliger for meget. Det er den bundperiode du skal købe. Her vil renterne også være lavest, så har du muligheden for at vælge et 30 årigt lån eller et F1 lån. Her kan det være ligemeget, hvilken fase vi er i. Det kan være fase 3. Det skal helst være en periode, hvor ingen kan se, hvordan priserne vil komme op.

 8. Kim, 27. januar, 2011, 16:16

  Det er ret overraskende for mig, jeg troede at boligpriserne først bunder når renten stiger. Men tak for dit råd, der bekræfter min egen fornemmelse der siger mig at det er alt for risikabelt at gå på boligmarkedet lige nu. Jeg forstår ikke helt det sidste du skriver: Hvilken fase er ligegyldig? Når du siger fase 3, taler du så om en rentekurve eller en boligpriskurve? Følges alle faserne i de forskellige kurver ad, tidsmæssigt?

 9. Svend Jørgen Jensen, 27. januar, 2011, 17:29

  Det kan være, at boligmarkedet bunder ud sammen med renterne. Når jeg taler om, at det kan være i fase 3, så handler det om psykologien i markedet. Man skal købe, når alle advarer om, at man skal lade være. Man skal sælge, når ingen vil sælge. Det betyder, at når ingen vil købe, så er det billigst, men på den anden side, skal man ikke gøre boligen til noget spekulativt. Du skal bare lede efter det hus eller lejlighed, du gerne vil have. Du skal jo bo i det i mange år. Så det handler om hele tiden at være på udkig.

 10. Kim, 27. januar, 2011, 18:59

  Hej Jørgen, Kan du henvise til et sted hvor jeg kan læse nærmere om faser og ledende indikatorer og hvor alle de begreber I bruger i jeres Mandagsoverblik bliver forklaret nærmere. Jeg har fået lidt blod på tanden, kan jeg mærke. Jeg siger mange tak for din tid og dine betragtninger. Allervenligst Kim!

 11. thomas, 31. januar, 2011, 20:15

  Hej Svend Jørgen

  Tør du komme med et bud på hvornår du ser 4% 2041 igen tæt på kurs 100?

  Selv hæfter jeg mig ved at obligations sentiment aktuelt peger på at alle fortsat tror på stigende lange renter – det må betyde en snarlig vending, og rentefald.
  Desuden peger de fleste banker på stigende lange renter, igen et tegn pã at det modsatte sker, da banker vel notorisk i kor historisk rammer galt!

  Dernæst at CPI (kerneinflationen) i USA fortsat er faldende – På vej mod deflation, såfremt råvarerne måtte korrigere ned – og det sker vel før eller siden.
  Hvorefter markedet formentlig vil skifte inflations fokus ud med deflations temaet, og deraf faldende lange renter.
  Ser frem til at høre dit bud?

  mvh
  thomas

 12. Svend Jørgen Jensen, 1. februar, 2011, 10:55

  Hej Thomas,
  I øjeblikket er der lidt pres på obligationskurserne på grund af de høje råvarepriser. Det har ført til let stigende inflation i forbrugerpriserne generelt. Vi ser imidlertid ikke det samme inflationspres uden energi og fødevarer. Her er vi helt ned på ca. 0,50%. For at vi kan få de lange renter ned igen, skal vi se faldende råvarepriser. Deflationsrisikoen kommer ikke i spil, før vi ser faldende råvarepriser, men det kommer på et tidspunkt. Der kan gå 6måneder.

 13. Svend Jørgen Jensen, 1. februar, 2011, 11:39

  Kim, du har spurgt om, hvordan man udarbejder en cyklus. Prøv at se i november 2010. Det er et eksempel på, hvordan nogle økonomer gjorde det i “gamle” dage.

 14. skive, 1. februar, 2011, 16:23

  Hvis man f.eks. lader guld være den ledende råvare;-er der så interessante/(forudsigelige) sammenhænge i de cykliske svingninger , til de øvrige råvarer?-skive.

 15. nfø, 1. februar, 2011, 19:14

  Jeg har lavet et chart over de sidste 20 år på Guld i forhold til CRB-råvare-indexet. Som det kan ses følges de ad indtil finanskrisen i 2008, nu er CRB i gang med at arbejde sig op mod Guld igen….
  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$GOLD&p=M&yr=20&mn=6&dy=0&id=p74264587735&a=223035432

 16. skive, 1. februar, 2011, 20:37

  Hej nfø!Kan Olie som enkelt råvare også lægges ind i chartet?,evt. med et par yderligere chart, der viser styrken i den relative spredning mellem- olien og guldet- , og- olien og de øvrige råstoffer-?.skive?

 17. nfø, 1. februar, 2011, 22:07

  Hej Skive,Her er et chart jeg mener de fleste bør følge, det viser CRX-råvare relateret aktie index i forhold til SPX(sp500) ….http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$CRX&p=W&b=5&g=0&id=p21605246133&a=222780347
  og nu med olie i oven-nævnte chart …http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$GOLD&p=M&yr=20&mn=6&dy=0&id=p09712160941&a=223035432.. håber du kan bruge det ellers spørg igen!!

 18. nfø, 1. februar, 2011, 22:14

  CRB brød i går op gennem modstanden der har holdt den sidste måneds tid….http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$CRB&p=D&b=5&g=0&id=p89948594820&a=210485147….

 19. Kim, 10. februar, 2011, 09:13

  Hej Jørgen,
  Jeg købte nogle danske statsobligationer 4 % 2019 til kurs 110 for nogle måneder siden. Nu overvejer jeg at købe nogle flere til kurs 105. Jeg spekulerer dog på om kursen kan falde yderligere pga. en evt. svækkelse af udlandets tillid til dansk økonomi. Her tænker jeg på krisen i de danske banker og de manglende reformer af den danske offentlige sektor. Skal jeg ligefrem overveje at skille mig af med dem jeg har købt til kurs 110, min tidshorisont er 1-3 år.

 20. Stephen, 21. november, 2012, 06:19

  hej Jørgen,
  Hvor langt ser du den 30-årige danske rente komme ned – og hvornår rammer vi bunden?

 21. Mikkel Kristensen, 30. september, 2015, 11:07

  Hej Svend Jørgen. Det kunne være rart med en opdatering af ovenstående chart fra januar 2011 og tilhørende kommentarer. Er vi i fase 4? Og skal man blive i de korte lån de næste par år?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.