Overblikket

Skal aktier eller obligationer være dominerende i porteføljen?

De fleste investorer har en portefølje af aktier og obligationer. Spørgsmålet er, hvordan finder jeg ud af, hvilken af de 2 typer, der skal være dominerende. Der er perioder, hvor obligationerne klarer sig bedre en aktierne og omvendt. Vi har i den øverste del af kurven vist S & P 500 med 50 ugers glidende gennemsnit. I den midterste kurve har vi vist de de amerikanske obligationskurser for T-Bonds. d.v.s. obligationer med en lang løbetid. I den nederste del har vi vist forholdet imellem dem med et 50 ugers glidende gennemsnit. Når trenden i denne kurve er op, så betyder det, at aktierne klarer sig bedre end obligationerne, og når kurven er er ned så betyder det, at obligationerne klarer sig bedre end aktierne. Vi har i det sidste års tid kunnet konstatere, at obligationerne har klaret sig bedre end aktierne. Når man investerer i obligationer i den nuværende konjunkturnedgang, så skal man investere i 1. klasses obligationer. D.v.s. f.eks. danske statsobligationer. De lange danske statsobligationer har klaret sig flot i år med afkast på omkring 20%. Det har helt klart outperformet aktierne. Den nederste kurve viser fortsat, at obligationerne klarer sig bedre end aktierne.

Aktier eller obligationer

Kommentarer

 1. Henrik Zeberg, 15. oktober, 2010, 14:17

  Min placering er lige nu i statsobligationer – og blot ganske lidt i XACT Bear Norge. Jeg er ret sikker på, at I har ret i, at det er dette rette mix i øjeblikket. Renten burde falde yderligere – og jeg tror også, at aktiemarkedet vil tage en tur ned. Dog blev jeg lidt overrasket over at se Nationalbanken hæve indskuds og foliorenten. Hvad får dette af konsekvenser for F1-lån, kursudvikling på statsobligationer mm. Og i det hele taget – hvorfor vælger de at hæve renten? Den kom jo ensidigt fra DK – så har det at gøre med en beskyttelse af kronen (holde stor valutareserve) hvis valutakrigen rigtigt bryder ud…? Eller hvad tror I?

 2. Svend Jørgen Jensen, 16. oktober, 2010, 18:19

  Hej Henrik, rentestigningen skyldes, at Nationalbanken vil holde EUR/DKK inden for et snævert bånd mellem 746,50 og 743,50 (i det område) Det har ikke noget med den omtalte valutakrig at gøre. Det får ikke nogen nævneværdig indflydelse på F1 renten.

 3. birgit, 13. februar, 2012, 16:01

  Har en del i danske statsobligationer 2019 og danske statsobligationer 2017
  Vil det være en ide evt.at sælge statsobligationer 2019 for at tage kursgevinsten hjem eller hvordan ser I det?

 4. birgit, 13. februar, 2012, 16:02

  Har en del i danske statsobligationer 2019 og danske statsobligationer 2017
  Vil det være en ide evt.at sælge statsobligationer 2019 for at tage kursgevinsten hjem eller hvordan ser I det?
  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.