Overblikket

Trendanalyse af Vestas

 

De fleste investorer mangler strategi og taktik. Med strategi menes: Hvor stor en andel af min portefølje skal en enkelt aktie udgøre. Man skal aldrig forelske sig i en aktie og lade den udgøre en for stor andel. Det er vores holdning, at køb og behold strategien p.t. er ubrugelig og vil være det i 6-7 år endnu. Vær opmærksom på, at ingen strategi virker altid. Det næste problem er det taktiske spil i forhold til markedet. Vestas aktien er et godt eksempel på, at en del investorer elsker Vestas, men det ved aktien desværre ikke. Det er på markedet, at man taber og tjener på aktierne. Derfor spiller taktiske overvejelser en afgørende rolle. Hvad nytter det, at en aktieanalytiker kan “regne” sig frem til, at værdien af en aktie skal ligge højere, hvis markedet ikke er enig. Hvis aktien ligger lavere end værdien, så er det fordi markedet forventer en lavere værdi, hvorfor skulle aktien ellers ligge under analytikerens værdi. De fleste tror, at teknisk analyse er  kortsigtede analyser. Det er det også, men det kan også være langsigtet, hvor man f.eks. anvender 12 måneders glidende gennemsnit og 5 måneders RSI (Velles Wilder). Når kursen gennembryder det glidende gennemsnit ovenfra, så opstår der et salgssignal og omvendt. RSI adfærdsmodellen har nogle grænser, der passer med det glidende gennemsnit, men samtidig beskriver denne model, hvornår korrektionerne kan forventes at begynde og især hvornår de kan forventes at stoppe. I  en nedtrend ligger adfærdsmodellen mellem 60 og 20. I en optrend mellem 40 og 80. Vi kan se, at adfærdmodellen antyder, at Vestas er i en klar nedtrend. Vi har vist Vestas siden 1999. Vi kan se, at Vestas siden 2008 har ligget i en langsigtet nedtrend med korrektioner, hvor vor adfærdsmodel netop har ramt 60, d.v.s. det yderste korrektionsniveau. Der er ingen tvivl om, at anvendelse af køb og behold strategien er ubrugelig set ud fra en optimerings strategi. Der forekommer også falske signaler i trendanalysen, d.v.s. et købssignal og derefter et salgssignal. Som nævnt findes der ingen strategier, der kun giver korrekte signaler. Der opstod et falsk signal i 2003/2004.

Kommentarer

 1. Anders, 8. november, 2011, 07:45

  Hvordan passer teksten (Vestas i klar nedtrend) med at I fornylig den 25. oktober skrev i et blog indlæg “Det ligner bund i Vestas aktien” at Vestas skulle op?

 2. alexanderbs, 8. november, 2011, 13:01

  Jeg kan forestille mig, at det er fordi at vestas aktien var på vej til at bryde 50 dages glidende gennemsnit så vidt jeg husker. De tekniske analyser indikerede at vestas kunne være i gang med en trendvending. Vestas aktien brød 50 dages gennemsnit, og kunne sikkert have fortsat op, hvis ikke en nedjustering var kommet. Det er bl.a en af ulemperne ved TA, at den ikke ser på fundementale forhold. Vestas handles i dag under 50 dages glidende gennemsnit, den har ligget under 50 dages glidende gennemsnit fra 14 april 11 til 24-10-2011, hvor den brød 50 dages glidende gennemsnit, hvorfor dette var signal om kortvarigt købssignal, som jeg ser det

 3. Svend Jørgen, 9. november, 2011, 11:32

  Det er jo et godt eksempel på, at hovedtrenden er det afgørende element, men Alexanderbs, det er ikke en ulemperne ved TA, fordi den vigtigste trend er hovedtrenden, men ikke mange arbejder på den måde. Man kan godt sige at markedet er oversolgt på langt sig og så forsøge at gå efter en korrektiv bevægelse, men sandsynligheden for at det lykkes er kun 40%,

 4. Rene, 10. november, 2011, 21:26

  Hvad er det der afgør, at der ikke bliver udløst et købssignal i 2003/2004, da den krydser op over MA(12), men først da den krydser op i 2005?

 5. Svend Jørgen, 11. november, 2011, 09:12

  Hej Rene, du har ret i, at der er tale om et købssignal og et efterfølgende salgssignal, men det skrev jeg også til sidst i teksten. Det er et falsk signal, som forekommer en gang imellem.

 6. Rene, 11. november, 2011, 20:55

  Arg…ja det har du også skrevet :/ Nogle gange går det lidt hurtigt.

 7. Hans, 14. november, 2011, 22:31

  Off topic. Jeg synes at kan huske, at du har fortalt om at en af de “gamle” økonomer havde 7 (tror det var 7) spørgsmål som kunne hjælpe med at finde bobler. En af tingene var noget i retningen af: “forsøger folk at bortforklare afvigelser til normal med “ny økonomi” og denne gang er det anderledes”. Kan du hjælpe mig med hvem der sagde det og hvad præcist tjekspørgsmålene gik på?

 8. Svend Jørgen, 15. november, 2011, 11:11

  Hej Hans, Det var Arthur Burns. Se i NBER.org. Gå ind i de årlige beretninger fra 1950, New concept …. Tror jeg den hedder. Har lige selv downloadet den, men kan ikke umiddelbart finde det, men jeg har ikke haft tid til at læse det hele.

  • Hans, 15. november, 2011, 16:35

   Tak for hjælpen. Her er de 7 betingelserne for en ”alvorlig” konjunkturnedgang”

   1. Man har talt om ny økonomi.
   2. Grænseløs velstand
   3. Dårlige nøgletal bliver ignoreret eller bortforklaret
   4. Aktiemarkedet boomer
   5. Stigende spekulation
   6. Kvaliteten af lån forringes under konjunkturopgangen
   7. Udviklingen i velstanden som kan akkumuleres over 1 til 2 perioder former konjunkturnedgangen.

 9. Svend Jørgen, 17. november, 2011, 22:40

  Rart át se dem igen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.