Overblikket

Udlån til virksomheder befinder sig stadig på et lavt i niveau i USA

At spå om renteudviklingen betragtes af mange markedsdeltagere som uforudsigeligt. Det er ikke en opfattelse, som vi deler. Det er selvfølgelig ikke en let sag på kort sigt, hvor markedsstemningerne svinger fra tid til anden, og hvor markedsdeltagernes øjeblikkelige stemningsbillede kan ændre sig fra time til time – måske på basis af udtalelser fra centralbankchefer eller nøgletal, der peger i en retning. Men gør man sig den ulejlighed at studere konjunkturbilledet med leading indicators, coincident indicators og lagging indicators, og samspillet imellem dem, så bliver situationen unægtelig noget nemmere. Samtidig skal man ikke lade sig forstyrre af alle mulige økonomiske betragtninger om renteforventninger, fordi det er veldokumenteret, at økonomernes forudsigelser om konjunkturændringer (især topområdet og dermed rentefaldet) er relativt dårlige. Det har de altid været. De store konjunkturforskere Burns og Mitchel skriver det i deres bog fra 1946, og en række af de store konjunkturforskere har siden hen stillet spørgsmål ved deres forudsigelser, og sidst har Danmarks Nationalbank været ude med spørgsmålet om, hvorfor mange økonomer ikke så krisen komme i 2008/09. Prisen på penge er renter. Hvis efterspørgslen efter penge stiger (lagging indicator), så stiger renterne og vice versa. I figuren har vi nederst vist efterspørgslen efter penge i USA. Når trenden er ned, kan man se, at renterne falder og når trenden er op, er der en tendens til det modsatte. I øjeblikket ser i vi en stabil udvikling på et lavt niveau. Om renterne vil stige i 2011, som nogle økonomer nu spår, stiller vi os tvivlende overfor, men vi lader lagging indicators afgøre vores forecast. Indtil videre ser det ud til, at renterne vil forblive lave i en lang periode. Derfor er F1 den korrekte lånetype ud fra en rationel økonomisk adfærd.

USA Kommerciel og industriel udlån og 3 mdrs. renterne

Kommentarer

 1. Christian, 28. september, 2010, 09:01

  Hej Svend Jørgen. Hvad er forecastet på den lange rente? Tør vi stadig håbe på en 3% i en fornuftig kurs? Mvh Christian

 2. Rasmus Lützhøft, 28. september, 2010, 10:31

  Hej Svend Jørgen. Ud fra dine grafer kunne det se ud som om der er en vending i gang, eller på vej. Nu skal man selvfølgelig ikke lægge for meget vægt på en enkelt indicator, men hvis du/I er enige i at grafen tyder på en vending, hvad ligger der så til grund for at I i dette overblik “stiller os tvivlende overfor” stigende renter? På forhånd tak. Mvh Rasmus

 3. Svend Jørgen Jensen, 28. september, 2010, 10:59

  Christian, hvis vi får dårlige nøgletal for USA igen, så vil den amerikanske centralbank købe amerikanske statsobligationer. Det kan føre de lange renter ned mod 3,0%.. Rasmus, ja, vi tror på, at en konjunktursvækkelse er på vej. Økonomerne forventer en ny rentestigning i 2011, men når vi er så langt ud i fremtiden, så kan det være svært at vide, hvem der får ret. Vi forventer faktisk, at renterne vil være lave i mange år frem i tiden. Det var de i 1873 og i 1929. Men man er på den anden side nødt til at følge rentebevægelserne i forhold til markedet og ikke, hvad man i øvrigt tror på. Markedet har jo som bekendt altid ret.

 4. Lars, 4. oktober, 2010, 11:58

  Hej Svend Jørgen Skal man ligge noget i de faldende toppe. Er stigningspotentialet i renten indsnævret?

 5. Svend Jørgen Jensen, 4. oktober, 2010, 16:13

  Hej Lars, De faldende toppe betyder klar nedtrend, men den korte nominelle rente kan ikke falde mere i USA, men realrenten kan stige. Hvis den gør det i den korte ende af markedet får vi indgrebet fra den amerikanske nationalbanks side. En højere realrente i den korte ende af markedet, betyder deflation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.