Overblikket

Aktierne er under pres. Hvad skal der til for at skabe en trendvending?

Økonomer og aktieanalytikere antyder fortsat, at 2011 vil skabe et fornuftig afkast på omkring 10%. Mange investorer fokuserer på, at tjene penge på markederne. Som investor er det lige så vigtigt at fokuserer på, hvordan man undgår at tabe penge. Derfor har vi i mange år sagt og skrevet om, hvor vigtigt de er at være i besiddelse af en skriftlig strategi og taktik. Det er de færreste, der er gode både på opturen og nedturen. f.eks. kræver det psykologisk overskud at gå fra at være lang (købe) i markedet til at være short (spekulere i et fald) i markedet. I 2001 og i 2007 faldt aktiemarkederne med ca. 50%. Kan det ske igen. Vi ved det ikke, men som investor, skal man altid forvente det uventede. I de langsigtede chart anvender vi 12 måneders glidende gennemsnit og 12 mdrs. momentum, hvor markederne bevæger sig under og over ligevægt (100) Som regel er bevægelsen fra over ligevægt til under ligevægt en negativ periode for aktierne Samtidig er brud på 12 mdrs. glidende gennemsnit negativt. Det er den rene langsigtede tekniske analyse. Hvis man kombinerer det med den fundamentale analyse, får man en højere grad af sikkerhed. Her kan man anvende leading indicators. Aktiemarkedet er en ledende økonomisk indikator. Fald i aktierne antyder, at forventningerne til virksomhedernes indtjening ændres. Aktierne er en ledende økonomiske indikator sammen med en række andre økonomiske tidsserier. Falder leading indicators i USA 3 måneder i træk opstår der risiko for, at en recession er i kortene. Det medfører ændringer i investorernes forventninger til indtjeningen i erhvervslivet. I april var tallene for leading indicators negative. Formentlig bliver de det også i maj måned. Det vil givet føre til en svækkelse i kursen under 12 mdrs. glidende gennemsnit. Samtidig vil vor momentum model sandsynligvis bevæge sig under ligevægt. Dermed kan en svækkelse være i gang. Indtil videre har vi en klar optrend, idet kursen ligger over 12 mdrs. glidende gennemsnit. Der er altid grund til at være opmærksom på et marked, der er steget markant, når de makroøkonomiske tal ser lidt svækkede ud.

Dansk Aktieindex

Kommentarer

 1. Carl, 24. maj, 2011, 12:04

  Hej Svend Jørgen.
  Området lige under 480 er jo blevet testet et par gange, og en kileformation her tegnet sig hvor det ser ud som om den nederste linie testes i øjeblikket. Samtidigt bemærker jeg muligheden for en 2. positviv divergens i adfærdsmodellen. Kilen skal brydes her i maj.
  Jeg noterer mig også at Xactbear tester støtten i MA50 i disse dage, og at VIX indexet tester modstanden i MA200.
  Ejendomsmarkedet fortsat ekstremt svækket. Bilsalget svækket igen i april efter optimisme i feb/marts. Guldprisen over alt hvad der kan krybe og gå af glidende gennemsnit. Vigende råvarepriser.
  Er der med din bedste vurdering overhovedet ret mange chancer for at aktierne generelt kan stige over de næste måneder?

 2. Svend Jørgen Jensen, 25. maj, 2011, 08:47

  Hej Carl, der er mange blandede signaler i den økonomiske udvikling. P.t. er de mest negative, men det kan jo ændre sig, selv om jeg har svært ved at se hvordan. Men timingen er jo også vigtig, så modelmæssigt må vi sige at trenden er op, men ovenstående chart indikerer, at aktiemarkedet er i risiko for at vælte. Det er vigtigt, at man psykologisk lader op til en vending.

 3. Kim Jørgensen, 28. maj, 2011, 21:42

  Hej Svend Jørgen,
  Hvordan ser du konsekvenserne hvis Grækenland går statsbankerot og hvad vil det konkret betyde for os danskere med flexlån ? Tror du det vil ske og i givet fald hvornår ?

  Hvordan ser du renteudviklingen de kommende 12 måneder når vi kigger på flexlån og fastforrentede lån ?

  I øvrigt tak for dine indsigtsfulde analyser og kommentarer.

 4. Svend Jørgen Jensen, 30. maj, 2011, 23:37

  Hej Kim, en græsk statsbankerot vil betyde, at nogle banker især tyske få nogle tab på de statsobligationer, der har købt. Det vil betyde faldende renter. Jeg forventer en ny konjunkturnedgang, men mangler beviserne. Det betyder, at renterne vil forblive lave og blive endnu lavere.

 5. Kim Jørgensen, 1. juni, 2011, 09:23

  Hej Svend Jørgen. Mange tak for dit svar. Min umiddelbare vurdering var, som du også er inde på, at investorerne vil søge i sikker havn i f.eks. danske obligationer og at den generelle kriseopfattelse burde lede til lavere renter igen. Men omvendt har vi jo set i efteråret 2008 at konkuresen i forhold til Lehman Brothers, Fannie May m.v. betød at renterne steg markant grundet usikkerhed omkring det finansielle system. Kunne man ikke forestille sig at det kunne gentage sig hvis Grækenland måtte smide håndklædet i ringen ? Som du skriver er der en del tyske banker og vist også franske banker som vil komme i problemer og ECB vil vel heller ikke synes det er morsomt hvis Grækenland ikke kan/vil honorere deres gældsforpligtelser.

 6. Henrik Jensen, 6. juni, 2011, 14:59

  Hej Svend Jørgen.

  Jeg synes, at Kim Jørgensens spørgsmål er meget relevant. Indtil videre har I haft ret -renterne er på vej ned. Og nu ser det ud til, at Grækenland “er reddet” i en årrække frem. Men chokket kunne jo komme fra andet sted – ligesom den enorme pengemængde, Fed har smidt i omløb – udgør en stor potentiel fare for inflation, hvilket vil kunne løfte renterne voldsomt. Hvordan ser I på det?

  Det ser ud til, at økonomien er ved at gå i stå – igen ganske som I har forudset. I forhold til at placere sine penge, har det været godt med obligationer den seneste tid. Men – hvis Bernanke vælger at starte pengeprinteren op igen – bør man så hoppe i aktier igen – under forventning af, at aktierne løfter sig ligesom de gjorde efter Q2. Jeg ved godt at der kan være forskellige løsninger fra Feds side…..

 7. Svend Jørgen Jensen, 6. juni, 2011, 15:08

  Hej Henrik, du har ret i, at risikoen ligger i en rentestigning fra inflationsudviklingen, men når Bernanke ikke sætter renten op, så hænger det sammen med, at det var den fejl, man begik i 1930erne. Men måske kan man ikke i den nuværende situation undgå rentefald og aktiekursfald på lang sigt. Prøv at se denne side
  http://finance.fortune.cnn.com/2011/06/06/why-the-fed-will-repeat-its-worst-error/

 8. nfø, 14. juni, 2011, 12:37

  Så kan man vel passende spørge hvad formål har den “Keynesianske økonomiske model” egentlig. Den er vel hele grundlaget for det økonomiske morads vi har, med en alt for lempelig finans politik der har kørt i årtier.

 9. Svend Jørgen Jensen, 14. juni, 2011, 13:16

  Nfø, problemet er vel, at politikere også vil vælges næste gang. Historien viser, at de altid griber for sent ind. Det gælder både i konjunkturnedgangen og i konjunkturopgangen. Derfor bør man kombinere business cyclen og Keynes teorier, men det bliver ikke let at overbevise økonomerne om. Især ikke dem med politiske holdninger.

 10. nfø, 14. juni, 2011, 15:37

  Har lige sat den “Politiske cyclus” ind på min wall. : http://www.facebook.com/pages/Teknisk-Analyse-TA-Business-cycles/168152833231786?created… Som kineserne siger: A democracy can’t make rational decisions and thats why they will fail at some point.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.