Overblikket

Forholdet mellem leading indicators i USA og Tyskland

Business cycle systemet praktiseres også i Tyskland. D.v.s. her ser vi, som i USA, først en vending i leading indicators og efterfølgende en vending i coincident indikatorerne (BNP). Det gælder for såvel konjunkturopgange som konjunkturnedgange. Spørgsmålet er, om der er indikatorer, der leder Tyskland. USA er verdens største økonomi. Derfor kan det være nærliggende at antage, at når verdens største økonomi ændres, så påvirker det også Europa og dermed også Tyskland. I figuren har vi vist udviklingen i de ledende økonomiske indikatorer i USA og sammenholdt disse med de samme indikatorer i Tyskland. Som man kan se, så leder de økonomiske indikatorer i USA de tilsvarende ledende økonomiske indikatorer i Tyskland med en tidsforskydning. Som virksomhed er det vigtigt at vide, at en svækkelse i de amerikanske indikatorer med en tidsforskydning vil ramme tysk økonomi. Omvendt kan vi konstatere, at stigningerne i de ledende økonomiske indikatorer i USA fører til stigninger i de tyske. Konklusionen er, at konjunkturændringer i USA leder konjunkturændringer i Tyskland og dermed i Europa.

Forholdet mellem leading indicators USA og Tyskland

Kommentarer

  1. skive, 16. august, 2010, 01:01

    Vil det på jævn dansk sige ,at hvis USA går “bankerot”, så gør Tysland/Europa det også?Skive

  2. Svend Jørgen Jensen, 16. august, 2010, 11:41

    Hej Skive, Nej, men problemet er stadig, at det ikke ser ud til, at privatforbuget kommer i gang. Vi får så en tilpasningsproces, hvor leading indicators vender om fra en stigning til et fald.

  3. Christian, 22. august, 2010, 16:03

    Hej Svend Jørgen! Jeg har for nylig læst en artikel vedr. USA stadig stigende statsgæld. Der nævnes at situationen kan minde om den vi har set i Grækenland og derfor vil medføre større usikkerhed for at få ens penge tilbage. Hvis dette scenarie er korrekt vil det vel medføre stigende renter i USA for at tiltrække købere af deres statsobligationer. Mit spørgsmål er så hvorledes du tror dette vil påvirke europæiske og især det danske obligationsmarked? Tror du usikkerheden rammer på ligefod eller vil det europæiske marked kunne betragtes som “sikker´´ havn?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.