Overblikket

Kommentarer til videoerne kan tilføjes her:

Kommentarer

 1. Jens, 3. november, 2016, 14:58

  Tak for altid relevante analyser her på siden.
  Vi er nu ved at se en stejling af rentekurven, og dermed også en “rentestigning” selvom det ikke er sket via centralbankerne. Det er vel den sidste lagging indicator vi mangler før en slowdown sætter ind? Vil gerne høre Jeres kommentar til dette.
  Se evt https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2YM for spraed og reccesionsdata

 2. Svend Jørgen, 4. november, 2016, 10:29

  Hej Jens,
  Det er en lidt svær øvelse. I leading indicators indgår spreadet mellem den 10 årige rente og Fed Funds. Her ser vi en faldende tendens. En fortsat indsnævring varsler således recession. Hvis vi får en renteforhøjelse i USA til december, skal man bemærke udviklingen i de lange renter. Falder de får vi yderligere indsnævring og dermed et forstærket recessionssignal. Alle 3 business cycle indikatorer er i fase 2. Ser vi på Den amerikanske Centralbanks egne arbejdsmarkedsindikatorer er de svækket. Aktiemarkedet er begyndt at give efter.
  I lagging indicators ligger bankernes rentesatser. De har ligget uforandret i hele 2016. Udlånet til virksomhederne er svækket og meget tæt på en trendændring. Vi forventer ikke en amerikansk renteforhøjelse ud fra dette, men man kan ikke lade være med at tænke på, at Centralbanken forhøjede renterne i 1932 – lige midt i recessionen. Det kan måske også ske denne gang.

 3. Lars Hansen, 10. november, 2016, 20:36

  Hej Svend Jørgen

  Jeg har bemærket at obligationsmarkedet reagerer helt uventet oven på Trump-sejr – med stigende renter. Nu tales der om vedvarende stigende renter, som følge af hans pengepolitiske løfter – skattelettelser, skabelse af flere amerikanske jobs m.m.
  Er det en “frygt”, som du deler? Er det tid til at komme over i fast rente?

  • Svend Jørgen, 11. november, 2016, 09:26

   Hej Lars,
   Der vil altid forekomme korrektioner i den lange rente. Markedsdeltagerne signalerer, at de forventer stigende korte renter. Væksten i USA er under cyklisk svækkelse. Beskæftigelsessituationen er under forandring, selv i FEDs egne tal. Man skal fastholde korte lån.

 4. Kristian, 14. november, 2016, 17:39

  Hej Svend Jørgen. Efter have studeret inden- og udenlandske kommentatorer og økonomer oven på valget står jeg tilbage med relativt optimistiske signaler. Det er ikke kun temporære reaktioner i markederne. I USA er der plads til økonomisk vækst, stigende arbejdsstyrke, stigende renteforventninger samt finans – og pengepolitiske håndtag at skrue på. Alt i alt en fornuftig stemning og kun lille frygt. Hvad ser du? Fx til at Dax falder med en bund omkring 7-8000 som du skriver gerne i videoen? Pft for dine kommentarer og videoer. Kristian.

 5. Svend Jørgen, 15. november, 2016, 21:27

  Hej Kristian,
  Markederne er noget forskellige i øjeblikket. Det amerikanske ser fornuftig ud målt på trenden, men ikke på virksomhedernes indtjening. Væksten er der ikke moget at prale af, men dog større end i Tyskland. Markederne forecaster højere renter og dog så stiger aktierne. Jeg forstår ikke helt, at markederne i især USA kan stige så meget, men det havde jeg det også svært med i 2007. Det vigtigste er, man handler med trenden og den er op. Det er den ikke i Danmark, så markedsdeltagerne flytter sig. DAX indexet er også i en optrend. Vi skal under 9500 for at man kan forecaste en større svækkelse. Så lang tid det ikke er sket, er man nødt til at stigende priser, men det ser unægtelig mærkelig ud.

 6. Kristian, 24. november, 2016, 08:39

  Hej Sven Jørgen.
  Der er turmoil i øjeblikket, men hvis jeg kigger på recessions index så er der alligevel klar trend på up-phase. Det er underlige tider, men ser dine charts stadig en relativ stor risiko for recession forude – hvor langt ude?
  På forhånd tak for dine svar.
  Mvh
  Kristian

 7. Svend Jørgen Jensen, 24. november, 2016, 09:54

  Hej Kristian,
  Business Cycle modellen har ikke noget recessions signal. Udviklingen viser en “slow down” i amerikanske økonomi. Har lige været inde at se på, hvor lang tid, der går fra det nuværende niveau til et forecast på recessionen. Det er fra 1 kvartal til 11 kvartaler.. Derfor er det svært at sige noget konkret. Herudover skal man se efter et fald i leading indicators. 3 måneder i træk med fald giver en særdeles høj sandsynlighed for en recession.

 8. Lars Hansen, 4. januar, 2017, 15:10

  Hej Svend Jørgen
  Jeg forstår dit svar mht at bibeholde korte lån (til mit spørgsmål nr 4 herover), men mange taler om forholdsvis store stigninger i den lange rente på kort sigt. Ser du det heller ikke som en god investering at gå i fast rente midlertidigt, for så at score en kursgevinst ved rentestigning, og så gå tilbage i korte lån? Aktuelt kan du få 2% afdragsfrit til kurs 96. Er det ikke realistisk at den går i kurs 85-90 i løbet af året?

 9. Svend Jørgen, 4. januar, 2017, 15:27

  Hej Lars,
  Problemet er spørgsmålet om inflationsforventningerne. Jeg ser ikke risiko for markante ændringer i inflationen. Hverken i USA eller i Europa. Desuden anfører mine modeller, at vi snarere står overfor et rentefald end en rentestigning. Husk desuden på, hvilke politiske interesser, der er på spil. Og endelig er økonomernes renteforecast ikke så imponerende.

 10. Anonym, 5. januar, 2017, 14:53

  Hej Svend Jørgen
  Mange tak for dit venlige svar. Jeg har stor tillid til dine prognoser

 11. Mads Thy, 27. januar, 2017, 15:31

  Hej

  Til ugens trend og tanker om en mulig top i SP500
  Kan man støbe endnu en kugle: shiller P/E på over 28 dog med forbehold for at de sidste års pengepolitik sansynligvis vil tillade at den kommer over de sidste store krisers niveauer.
  http://www.multpl.com/shiller-pe/

 12. Kristian, 9. februar, 2017, 12:25

  Hej Svend Jørgen
  Ser du stadig recessions signaler, og cyklus vending til fase 3?
  Mvh
  Kristian

 13. Svend jørgen, 10. februar, 2017, 15:50

  Hej Kristian,
  Vi er i fase 2 og kan derfor ikke forecaste en recession, men mit gæt er, at den kommer i løbet af 2 år. Vi skal dog vente på signalet.

 14. Kim Gorm Hansen, 22. februar, 2017, 15:44

  Utroligt at de protektionistiske og de neokonservative strømninger ikke har større vægt hos investorer. Markederne jubler bare derud af?

  • Svend Jørgen, 22. februar, 2017, 17:01

   Hej Kim,
   Ja, men markederne har en tendens til at overreagere til begge sider. Det er det samme som i 2000 og i 2007. Tålmodighed er vigtigt.

 15. Kim Gorm Hansen, 23. februar, 2017, 07:24

  Hej Svend

  Nøjagtigt det svar jeg forventede. Kunne ikke være mere enig! Mange tak

 16. Michael, 24. februar, 2017, 02:45

  Hej Svend
  Tak for gode analyser.
  Hvordan ser du på sandsynligheden for, at Nationalbanken vil lykkedes med at forsvare fastkurspolitikken jvf. dagens artikel på Børsen.dk?
  Falder sandsynligheden, efter din vurdering, sådan ud, at udenlandske investeringer i aktier/kontanter bør lægges om til danske for en sikkerheds skyld (selvom jeg er glad for amerikanske aktier p.t.)?

 17. Svend jørgen, 24. februar, 2017, 05:46

  Hej Michael,
  Nationalbanken kan til enhver tid forsvare kronen. Det er der ikke særlige problemer i. Det kan give yderligere negative renter, som ingen spekulant bryder sig om på lang sigt. Det amerikanske aktiemarked leder resten SF verden. Derfor er det ok og du bør holde aktierne, men samtidig være opmærksom på, st både aktiemarkedet og BNP er langt fra ligevægt.

 18. Michael, 24. februar, 2017, 12:17

  Hej Svend
  Tak for svar.
  Kan du hjælpe mig med at forstå den afgørende forskel på Danmark og Schweiz, som gjorde, at Schweiz måtte opgive at fastholde kursen. Altså hvorfor kunne de ikke holde fast, hvis vi kan (og vil) til enhver tid. Har Nationalbanken virkelig – nærmest – ingen smertegrænse ift. negativ rente og valutaopkøb. Schweiz må have haft det?

 19. Hans, 24. februar, 2017, 13:02

  Hej Svend Jørgen
  I Jeres prognose for 2017 så forudsagde I Dax skulle i 12000 og så mod 9000. Tror du vi har ramt toppen eller er dette bare en lille bump på vejen, og så er det først efter sommer økonomien og aktiemarkedet vender.

 20. Svend jørgen, 24. februar, 2017, 17:44

  Hej Michael,
  Som jeg lige husker det, så er Nationalbanken i Schweiz helt eller delvist privatejet. Jeg tror det er problemet. Tænker lige over hvorfor, men der er en forklaring. Havde det oppe at vende sidste gang. Nationalbanken herhjemme har frie hænder og er ikke et profitcenter.

 21. Svend jørgen, 25. februar, 2017, 09:17

  Hej Hans,
  S&P 500 er ekstrem overkøbt. Se under produkter/aktieindeks/s&pmånedbasis

 22. Søren Thomsen, 9. marts, 2017, 10:02

  Hej Svend Jørgen
  Hørte din kommentar i Radio24syv Millionærklubben i dag.
  Lidt skuffende at du ikke kommenterede Leading Indicators, som du ellers fremhævede ved din forrige kommentar til Millionærklubben. I følge den ECR hjemmeside, som du anbefaler, har Leading Indicators i USA forsat deres fremgang i 2017, modsat hvad du forventede ved årsskiftet. Jeg savnede også en kommentar til din tiltro til faldende renter og dermed stigende kurser på obligationer, nu da vi skal forberede exit-strategien.

 23. Svend Jørgen, 9. marts, 2017, 11:47

  Hej Søren,

  Men basis for udsendelsen var publikationen Business Cycle og Aktiestrategi. Faldende aktier vil give stigende kurser i obligationsmarkederne. De stigende renter i USA danner basis for et nyt rentefald. Renterne blev omtalt indirekte, fordi den markant faldende annoncering efter arbejdskraft er en advarsel om en forestående konjunkturnedgang.

  • Kristian, 13. marts, 2017, 14:40

   Hej Svend Jørgen
   Kan du sige noget om vi på kort sigt står over for stigende obl.kurser og dermed faldende aktiekurser. Og vil det give sig udslag i fx en korrektion i huspriser også?
   Mvh
   Kristian

 24. Palle Eghjort, 14. marts, 2017, 08:22

  Hej Svend Jørgen.
  Tak for jeres åbenhed overfor alle vi “småsparere”, som leder med lys og lygte efter reelle oplysninger om finansmarkederne midt i alle de mange mere eller mindre useriøse oplysninger medierne løber rundt med. Jeg har oplevet både okt. 1987, 2000/2001 (dot-gone) og desværre også 2007/2008. Jeg føler den samme eufori nu, med høje P/E-tal etc etc.
  Spørgsmål : Kunne det være en farbar vej – i den kommende periode – decideret at halvere sine investeringer for at undgå en evt nedtur. HVIS man gør det i løbet af nogle måneder, hvor længe vurderer du så, at man skal holde på kontanterne før man påbegynder geninvestering ? mvh Palle Eghjort

 25. Svend Jørgen, 14. marts, 2017, 09:10

  Kristian, det et er vigtigt at være opmærksom på, at stigende renter fører til faldende renter. Økomien står på en top. I forbindelse med den top er det naturligt, at vi ser stigende renter. Dog er unaturligt, når væksten ikke er høj. Den amerikanske nationalbank er tvunget til at sætte renterne op på grund af udviklingen i aktiemarkedet. Det er derfor kun et spørgsmål om, hvornår effekten af renteforhøjelserne slår igennem. Der er mange teorier omkring renten og huspriserne. Grundlæggende handler det om antallet af boliger i forhold til antallet af familier. Der er perioder i historien, hvor renterne stiger og huspriserne gør det samme. Der er også perioder hvor rentern stiger og huspriserne falder. Der er også som i finanskrisen rentefald og prisfald. Da der er et overudbud af boliger så kan vi se nye prisfald i den næste konjunkturnedgang.
  Palle, det er en god ide at halvere investeringerne, d.v.s. Tage risikoen af. Du kan jo købe 10 årige statsobligationer. Du skal ikke tænke i manglende gevinster, men tænke, at nu kan jeg ikke tabe på halvdelen. Du kan jo halvere nu. Der er ingen grund til at vente.

  • Palle Eghjort, 16. marts, 2017, 19:40

   Hej Svend Jørgen.
   Tak for et godt råd. Jeg syntes ikke lige jeg kan se hvad 10-årige statsobligationer ligger på i rente. Der står 0,5. Er det fast rente eller variabel rente. Mærkeligt at man ikke lige kan se det syntes jeg.
   mvh Palle Eghjort

 26. Svend jørgen, 16. marts, 2017, 19:47

  Hej Palle,
  Det er en pålydende rente på 0,50%. Den er handlet på kurs 98,00 i dag.

 27. Palle Eghjort, 16. marts, 2017, 19:49

  Sådan. – mange tak. mvh Palle Eghjort

 28. Niels N D, 23. april, 2017, 10:12

  Hej Svend Jørgen.
  Tak for en fin gennemgang, som afklarer meget i ens sind mht. valg af lån. Dine analyser konkluderer på renteudviklingen og din anbefaling tager udgangspunkt heri. Som privat er jeg underlagt det at skulle betale en bidragssats til långiver. Bidragssatsen varierer en del afhængig af refinancieringsperioden, og for en refinancieringsperiode på 5 år (T-lån i DB), er bidragssatsen noget lavere end for et almindeligt flekslån for et lån i intervallet 60 – 80% af ejendomsværdien. Samlet set giver det stort set samme ydelse (rente+bidrag) som for lån med kortere refinancieringsperiode. Regnestykket bliver virkelig svært, hvis omkostninger til kursskæring medregnes. Vil det ændre noget i din anbefaling til private, hvis disse andre omkostninger medregnes? Du har for år tilbage skrevet, at den korte rente vil være stigende, inden den lange rente når sin bund. I den situation skal der konverteres til fastforrentede lån. Er det ikke korrekt forstået, at den situation er vigtig at være opmærksom på i forhold til valg af lån?

 29. Svend jørgen, 23. april, 2017, 12:28

  Hej Niels,
  Husk at F5 er inkonvertibel, d.v.s. Du kan risikere at skulle betale overkurs ved en omlægning til lange lån. Hvis den korte rente er højere end den lange, er det et tegn på en forestående recession. Man skal være opmærksom på stigende inflation ved begyndelsen af et opsving. Her skal man omlægge til langt lån.
  En ny recession vil kunne føre til negative renter. Her det korte lån bedre, hvis man har et lån, hvor negative renter er mulig, det er det på et flex lån.

 30. Lars Hansen, 24. april, 2017, 09:38

  Hej Svend Jørgen
  Mange tak for en meget fin præsentation.
  Der er en enkelt ting, som jeg ikke helt forstår – hvorfor anbefaler du afdragsfrihed på de korte lån?
  Jeg er selv i F1 med fuld belåning (80%), og ja, gebyrene er skruet voldsomt i vejret, men I forhold til omlægningsudgifter kan det vel slet ikke betale sig at omlægge til FlexKort nu?

 31. Kristian, 24. april, 2017, 09:45

  Hej Svend Jørgen. Antallet af kommentarer om en forestående risiko i aktiemarkeder og store korrektioner. Har du set en større ændring og udvikling hen mod en korrektion fra leading indicators på det seneste? Er vi kommet nærmere en større reaktion i markedet. Har du et bud på hvornår det kan ske?
  På forhånd tak.

 32. Svend Jørgen, 24. april, 2017, 12:40

  Hej Lars,
  Principielt anbefaler jeg afdragsfrihed, fordi man kan bruge afdragene til at indbetale på dyrere lån. Man spare afdragene op og sætte dem ind på en ratepension. Likviditet er vigtig. Flex-kort giver negative renter. Om det kan betale sig, afhænger af hvor store de negative renter bliver. Ellers kan man bare bruge citarenterne. Det vigtigste er, at man er i kort lån.

 33. Svend Jørgen, 24. april, 2017, 12:43

  Hej Kristian,
  Det er meget svært at vide, hvornår korrektionen kommer. Leading indicators er stadig i optrend, men styrken er taget af. Umiddelbart tror jeg, at vi skal hen i efteråret før aktierne topper ud, men man skal være opmærksom i de kommende måneder. De amerikanske aktier er meget dyre.

 34. Lars, 24. april, 2017, 14:00

  Hej Svend Jørgen
  Tak for en super gennemgang og i øvrigt til lykke med jeres træfsikkerhed når det gælder renterne i den periode jeg har fulgt jer fra sidelinjen (sidste 15 år, både Henton-almB og Demetra). Jeg har netop købt hus og normalt ville jeg jo synes at jeg er heldig at jeg kan få et 30 årigt lån på 2 pct. Eller under!
  Men dit budskab gør selvfølgelig indtryk, ikke mindst i lyset af jeres historik. Hvis jeg går i en F-kort, hvor lang tids varsel har jeg så til en omlægning til lang rente? Personligt tror jeg på at vi er i et slags Japansk scenarie.. hvad vil DU tro kan få trenden i den lange rente til at brydes?
  Dbh,
  Lars

 35. Svend Jørgen, 24. april, 2017, 16:14

  Hej Lars,
  Det er vigtigt at holde øje med inflationsudviklingen i den model, som Dewey brugte. D.v.s når lagging indicators er stigende. Som du kan af modellen i videoen, så er der masser af tid til at reagere i. Forventer, at vi får et 60 årigt lån med en rente på 1,5%. Det lyder utopisk, men det vil løse alle problemer, fordi afdragene vil være små til af begynde med. Vi har tidligere haft 60 års lån.

 36. J. Jensen, 25. april, 2017, 11:39

  Kære Svend Jørgen.
  Tak for Deres fremragende analyser. Hvad er Deres råd angående en børneopsparing? Hvilke obligationer kunne man anskaffe i stedet for bankernes 1 procent i rente? M v h
  Mormor

 37. Toni, 25. april, 2017, 14:29

  Hej Svend (47) , hvordan ser du bolig priserne udvikle sig ?

 38. Svend Jørgen, 25. april, 2017, 16:47

  Hej Mormor,
  Jeg vil foreslå, at du køber i vores Investeringsforening Investin Demetra, DK0060511897 er fondskoden. Vi kan gå fra 0-100 i både aktier og obligationer. Når trenden er op skal vi have aktier i et vist omfang, men når trenden er ned må vi investere i aktier. Vi har kun 20% aktier i øjeblikket og 80% obligationer. De kan købes på nettet.
  Hvis man skal have afkast i obligationsmarkedet skal man købe f.eks. 2% obligationer med udløb i 2047. Det skal være uden afdrag.

  • J. Jensen, 26. april, 2017, 12:12

   Kære Svend. TAK for Deres hjælp! K h

 39. Svend Jørgen, 25. april, 2017, 16:49

  Hej Toni,
  Vi er over ligevægt i boligmarkedet. Hvis man er lejer vil jeg vente med at købe til en bund i Business Cyclen (se videoen) d.v.s. formentlig om et par år.

  • Toni Nadal, 15. juni, 2017, 10:15

   Tak for svaret 47,
   Min kollega på 57 år skal vælge nyt lån og kan vælge mellem,
   Alle afdragsfrie :
   2% 30 årig, rentemax 4% loft 30 år, og tilpasningslån F5, 30 år
   Når han nu ikke kan vælge. F1 hvilke af de nævnte vil du anbefale så ?
   Tak for svar

 40. Kristian, 29. maj, 2017, 12:30

  Hej Svend Jørgen. Er der noget nyt i index og cycles der indikerer stærkere tegn på en forestående recession? Hvad med huspriserne, er vi stadig ude i en 2 års periode inden vi sandsynligvis vil se nedadgående priser? Pft Kristian

 41. Svend Jørgen, 29. maj, 2017, 16:22

  Hej Kristian,
  Vi har ikke noget recessionssignal. Uden tal fra pengemængdens påvirkninger er vi lidt længere fremme. Noget tyder på, at økonomien er toppet ud. Byggetilladelserne er svækket meget cyklisk. Der kan gå nogen tid, inden priserne på fast ejendom falder.

 42. Kristian, 30. maj, 2017, 10:19

  Hej Svend Jørgen. Tak for dit svar. Med økonomien er toppet mener du så at væksten nu flader ud? Jeg troede at vi havde et recessionssignal i og med at vi er på vej i fase 3? Jeg bor til leje og vil afvente et fald inden jeg købe, men er vi ude i en 2 års horisont, så tror jeg ikke jeg kan vente. Kan du give et bud på en horisont?
  På forhånd tak
  Kristian

 43. Svend Jørgen, 30. maj, 2017, 10:27

  Mit gæt er i 2018. Væksten i USA er svagere og i fase 2.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.