Overblikket

Kommentarer til videoerne kan tilføjes her:

Kommentarer

 1. Jens, 3. november, 2016, 14:58

  Tak for altid relevante analyser her på siden.
  Vi er nu ved at se en stejling af rentekurven, og dermed også en “rentestigning” selvom det ikke er sket via centralbankerne. Det er vel den sidste lagging indicator vi mangler før en slowdown sætter ind? Vil gerne høre Jeres kommentar til dette.
  Se evt https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2YM for spraed og reccesionsdata

 2. Svend Jørgen, 4. november, 2016, 10:29

  Hej Jens,
  Det er en lidt svær øvelse. I leading indicators indgår spreadet mellem den 10 årige rente og Fed Funds. Her ser vi en faldende tendens. En fortsat indsnævring varsler således recession. Hvis vi får en renteforhøjelse i USA til december, skal man bemærke udviklingen i de lange renter. Falder de får vi yderligere indsnævring og dermed et forstærket recessionssignal. Alle 3 business cycle indikatorer er i fase 2. Ser vi på Den amerikanske Centralbanks egne arbejdsmarkedsindikatorer er de svækket. Aktiemarkedet er begyndt at give efter.
  I lagging indicators ligger bankernes rentesatser. De har ligget uforandret i hele 2016. Udlånet til virksomhederne er svækket og meget tæt på en trendændring. Vi forventer ikke en amerikansk renteforhøjelse ud fra dette, men man kan ikke lade være med at tænke på, at Centralbanken forhøjede renterne i 1932 – lige midt i recessionen. Det kan måske også ske denne gang.

 3. Lars Hansen, 10. november, 2016, 20:36

  Hej Svend Jørgen

  Jeg har bemærket at obligationsmarkedet reagerer helt uventet oven på Trump-sejr – med stigende renter. Nu tales der om vedvarende stigende renter, som følge af hans pengepolitiske løfter – skattelettelser, skabelse af flere amerikanske jobs m.m.
  Er det en “frygt”, som du deler? Er det tid til at komme over i fast rente?

  • Svend Jørgen, 11. november, 2016, 09:26

   Hej Lars,
   Der vil altid forekomme korrektioner i den lange rente. Markedsdeltagerne signalerer, at de forventer stigende korte renter. Væksten i USA er under cyklisk svækkelse. Beskæftigelsessituationen er under forandring, selv i FEDs egne tal. Man skal fastholde korte lån.

 4. Kristian, 14. november, 2016, 17:39

  Hej Svend Jørgen. Efter have studeret inden- og udenlandske kommentatorer og økonomer oven på valget står jeg tilbage med relativt optimistiske signaler. Det er ikke kun temporære reaktioner i markederne. I USA er der plads til økonomisk vækst, stigende arbejdsstyrke, stigende renteforventninger samt finans – og pengepolitiske håndtag at skrue på. Alt i alt en fornuftig stemning og kun lille frygt. Hvad ser du? Fx til at Dax falder med en bund omkring 7-8000 som du skriver gerne i videoen? Pft for dine kommentarer og videoer. Kristian.

 5. Svend Jørgen, 15. november, 2016, 21:27

  Hej Kristian,
  Markederne er noget forskellige i øjeblikket. Det amerikanske ser fornuftig ud målt på trenden, men ikke på virksomhedernes indtjening. Væksten er der ikke moget at prale af, men dog større end i Tyskland. Markederne forecaster højere renter og dog så stiger aktierne. Jeg forstår ikke helt, at markederne i især USA kan stige så meget, men det havde jeg det også svært med i 2007. Det vigtigste er, man handler med trenden og den er op. Det er den ikke i Danmark, så markedsdeltagerne flytter sig. DAX indexet er også i en optrend. Vi skal under 9500 for at man kan forecaste en større svækkelse. Så lang tid det ikke er sket, er man nødt til at stigende priser, men det ser unægtelig mærkelig ud.

 6. Kristian, 24. november, 2016, 08:39

  Hej Sven Jørgen.
  Der er turmoil i øjeblikket, men hvis jeg kigger på recessions index så er der alligevel klar trend på up-phase. Det er underlige tider, men ser dine charts stadig en relativ stor risiko for recession forude – hvor langt ude?
  På forhånd tak for dine svar.
  Mvh
  Kristian

 7. Svend Jørgen Jensen, 24. november, 2016, 09:54

  Hej Kristian,
  Business Cycle modellen har ikke noget recessions signal. Udviklingen viser en “slow down” i amerikanske økonomi. Har lige været inde at se på, hvor lang tid, der går fra det nuværende niveau til et forecast på recessionen. Det er fra 1 kvartal til 11 kvartaler.. Derfor er det svært at sige noget konkret. Herudover skal man se efter et fald i leading indicators. 3 måneder i træk med fald giver en særdeles høj sandsynlighed for en recession.

 8. Lars Hansen, 4. januar, 2017, 15:10

  Hej Svend Jørgen
  Jeg forstår dit svar mht at bibeholde korte lån (til mit spørgsmål nr 4 herover), men mange taler om forholdsvis store stigninger i den lange rente på kort sigt. Ser du det heller ikke som en god investering at gå i fast rente midlertidigt, for så at score en kursgevinst ved rentestigning, og så gå tilbage i korte lån? Aktuelt kan du få 2% afdragsfrit til kurs 96. Er det ikke realistisk at den går i kurs 85-90 i løbet af året?

 9. Svend Jørgen, 4. januar, 2017, 15:27

  Hej Lars,
  Problemet er spørgsmålet om inflationsforventningerne. Jeg ser ikke risiko for markante ændringer i inflationen. Hverken i USA eller i Europa. Desuden anfører mine modeller, at vi snarere står overfor et rentefald end en rentestigning. Husk desuden på, hvilke politiske interesser, der er på spil. Og endelig er økonomernes renteforecast ikke så imponerende.

 10. Anonym, 5. januar, 2017, 14:53

  Hej Svend Jørgen
  Mange tak for dit venlige svar. Jeg har stor tillid til dine prognoser

 11. Mads Thy, 27. januar, 2017, 15:31

  Hej

  Til ugens trend og tanker om en mulig top i SP500
  Kan man støbe endnu en kugle: shiller P/E på over 28 dog med forbehold for at de sidste års pengepolitik sansynligvis vil tillade at den kommer over de sidste store krisers niveauer.
  http://www.multpl.com/shiller-pe/

 12. Kristian, 9. februar, 2017, 12:25

  Hej Svend Jørgen
  Ser du stadig recessions signaler, og cyklus vending til fase 3?
  Mvh
  Kristian

 13. Svend jørgen, 10. februar, 2017, 15:50

  Hej Kristian,
  Vi er i fase 2 og kan derfor ikke forecaste en recession, men mit gæt er, at den kommer i løbet af 2 år. Vi skal dog vente på signalet.

 14. Kim Gorm Hansen, 22. februar, 2017, 15:44

  Utroligt at de protektionistiske og de neokonservative strømninger ikke har større vægt hos investorer. Markederne jubler bare derud af?

  • Svend Jørgen, 22. februar, 2017, 17:01

   Hej Kim,
   Ja, men markederne har en tendens til at overreagere til begge sider. Det er det samme som i 2000 og i 2007. Tålmodighed er vigtigt.

 15. Kim Gorm Hansen, 23. februar, 2017, 07:24

  Hej Svend

  Nøjagtigt det svar jeg forventede. Kunne ikke være mere enig! Mange tak

 16. Michael, 24. februar, 2017, 02:45

  Hej Svend
  Tak for gode analyser.
  Hvordan ser du på sandsynligheden for, at Nationalbanken vil lykkedes med at forsvare fastkurspolitikken jvf. dagens artikel på Børsen.dk?
  Falder sandsynligheden, efter din vurdering, sådan ud, at udenlandske investeringer i aktier/kontanter bør lægges om til danske for en sikkerheds skyld (selvom jeg er glad for amerikanske aktier p.t.)?

 17. Svend jørgen, 24. februar, 2017, 05:46

  Hej Michael,
  Nationalbanken kan til enhver tid forsvare kronen. Det er der ikke særlige problemer i. Det kan give yderligere negative renter, som ingen spekulant bryder sig om på lang sigt. Det amerikanske aktiemarked leder resten SF verden. Derfor er det ok og du bør holde aktierne, men samtidig være opmærksom på, st både aktiemarkedet og BNP er langt fra ligevægt.

 18. Michael, 24. februar, 2017, 12:17

  Hej Svend
  Tak for svar.
  Kan du hjælpe mig med at forstå den afgørende forskel på Danmark og Schweiz, som gjorde, at Schweiz måtte opgive at fastholde kursen. Altså hvorfor kunne de ikke holde fast, hvis vi kan (og vil) til enhver tid. Har Nationalbanken virkelig – nærmest – ingen smertegrænse ift. negativ rente og valutaopkøb. Schweiz må have haft det?

 19. Hans, 24. februar, 2017, 13:02

  Hej Svend Jørgen
  I Jeres prognose for 2017 så forudsagde I Dax skulle i 12000 og så mod 9000. Tror du vi har ramt toppen eller er dette bare en lille bump på vejen, og så er det først efter sommer økonomien og aktiemarkedet vender.

 20. Svend jørgen, 24. februar, 2017, 17:44

  Hej Michael,
  Som jeg lige husker det, så er Nationalbanken i Schweiz helt eller delvist privatejet. Jeg tror det er problemet. Tænker lige over hvorfor, men der er en forklaring. Havde det oppe at vende sidste gang. Nationalbanken herhjemme har frie hænder og er ikke et profitcenter.

 21. Svend jørgen, 25. februar, 2017, 09:17

  Hej Hans,
  S&P 500 er ekstrem overkøbt. Se under produkter/aktieindeks/s&pmånedbasis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.