Overblikket

Skal jeg konvertere til et fast lån eller skal jeg blive i de korte lån?

I øjeblikket er der megen medieomtale af konverteringsproblematikken. “Skal jeg gå i fast lån eller skal jeg blive i de korte lån d.v.s. f.eks. F1”. Ud fra en rationel økonomisk synsvinkel, så er det altid billigst at ligge i de korte lån. I den øverste del af kurven har vi de lange obligationslån og i den nederste del de korte obligationslån. Forskellen mellem de 2 rentekurver er det man spare ved at ligge i det korte lån. Når både den lange og den korte rente stiger, så kan det betale sig, at lægge sine lån om i de faste lån. Strategi er at vælge, hvilke lånetyper jeg vil ligge i. Handletaktik er at beskrive, hvornår jeg vil lægge mine lån om. Den nederste del af chartet er en 36 måneders cyklus på de sene økonomiske indikatorer, som beskrives lagging indicators. Når trenden er ned, skal man principielt være i korte lån. Men i nogle tilfælde reagerer markedet sent. Derfor skal man første lægge om, når renten stiger op igennem 12 mdrs. glidende gennemsnit. Omvendt skal man lægge om til korte lån, når renten bryder ned igennem 12 mdrs. glidende gennemsnit. Normalt er der et klar samspil mellem de 3 parametre, men da markedet altid har ret, så skal man være særlig opmærksom på trendændringerne i de lange 25-35 årige lån.

Konverteringsproblematikken

Kommentarer

 1. Thomas, 25. oktober, 2010, 23:13

  Hej svend Tror du vi inden nytår får 4% 2041 uden afdrag tilbage over kurs 98? (aktuelt 96)

 2. Anette, 26. oktober, 2010, 12:11

  Hej Svend, p.t. har vi et F1 eurolån og samtidig investeret hele provenuet i lange stater (2039), hvor kursgevinsten iøvrigt endnu er skattefri. Er det en farlig cocktail p.t. eller skal vi tage det helt roligt ? Håber, du vil komme med din uafhængige vurdering, herunder evt. med forslag til reaktion. Tak for hjælpen.

 3. Svend Jørgen Jensen, 26. oktober, 2010, 14:57

  Thomas, vi er inde i en stabiliseringsperiode, så vi skal se yderligere svækkelse i den økonomiske udvikling for at vi kan obligationskurserne højere op. Jeg forventer, at kurserne igen stiger, men om de kommer op igen inden nytår kan være lidt vanskeligt at spå om, men hovedtrenden er fortsat op. Anette, jeg synes det er lidt for agressivt, at du har det hele i 2039. Jeg synes du skal tage gevinsten på 50% og gå ned i varighed til f.eks. 4% 2017 eller 2019.

 4. Jesper Sveidahl, 28. oktober, 2010, 17:14

  Hej Svend. Vi ligger i 5% fastforrentet og overvejer at gå i F1, men er det en god ide – den korte rente er jo svagt stigende?

 5. Svend Jørgen Jensen, 29. oktober, 2010, 17:40

  Hej Jesper, Du betaler alt for meget irente. Gå i F1 lån og differencen mellem dit 5% lån og dit F1 lån sætter du ind på en ratepension. Du kan så købe 10 årige statsobliationer for beløbet.

 6. Martin Nygaard, 31. oktober, 2010, 21:14

  Hej Svend Jørgen, Tak for altid gode analyser, som jeg læser med stor interesse. Jeg konverterede fra 6% fast til F1 for 1½ års tid siden, og sparer dermed meget op hver måned i frie midler. Jeg har nu knap 750.000 kr. stående kontant i frie midler og hertil kommer ca. 1 mio. på min ratepension, som også p.t. står kontant (netop frigivet fra PFA ifm. jobskifte). I og med at jeg er relativ “ung” (38 år), så kribler det jo i mig for at påtage mig noget risiko for at få det bedre forrentet end de 1,25% jeg får p.t. Men I har jo de seneste mange måneder råbt “ulven kommer” i relation til en kraftig aktiekorrektion, så jeg tør ikke købe aktier p.t. Hvordan vil du råde mig til at placere mine frie midler hhv. min ratepension de næste 12 måneder?

 7. Svend Jørgen Jensen, 1. november, 2010, 08:38

  Hej Martin, Du skal holde fase i din overbevisning om en korrektion i aktierne. Derfor kan du i en periode købe Dansk Stat 4% 2017 eller 2019.

 8. Rasmus, 15. december, 2010, 18:08

  Hej Svend Jørgen. Min kone og jeg har pt et F1 lån på ca 2.3 mio kr (som det eneste boliglån). Vi vil gerne gøre noget fornuftigt med de penge vi sparer på den lave rente. Omvendt står vi overfor en familieforøgelse og er begge i midlertidige PhD stillinger, hvorfor vi ikke ønsker at binde pengene for længe. Vi har en opsparingskonto hvor vi får 5% i indlånsrente på de første 100.000 (i Lån og Spar bank), men kunne vi med fordel placerer pengene andet steds? Venlig Hilsen RH

 9. Svend Jørgen Jensen, 16. december, 2010, 08:52

  Hej Rasmus, tillykke med den forventede famlieforøgelse. Det sparede beløb ville jeg helt eller delvist indsætte på en ratepension og her købe 10 årige statsobligationer og aktier, når trenden er op, som den er nu. Risikoen ligger i aktierne, så udarbejd en strategi, d.v.s. f.eks. købe 10% nu. Øg beholdningen, når du f.eks. har en forøgelse på 5%-8% til du når f.eks. 30%i beholdningen, hvis det er det maksimale, du vil investere i akier. Gå ud af aktierne, når trenden vender nedad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.