Overblikket

Trendvending i det svenske aktiemarked

Den svenske økonomi har klaret sig rigtigt godt de seneste par år. Det er også tydeligt at se på den svenske krone, hvor SEK/DKK er steget fra 0.64 i foråret 2009 til 0.85 den 1. marts 2011. Den stærke svenske krone er et problem for Sveriges konkurrenceevne og eksporten. Det slår allerede i gennem på det svenske aktiemarked, OMXS30, der har dannet en top i midten af januar og har været under svækkelse lige siden. Med dagens fald sender det OMXS30 under 52 ugers gl. gennemsnit, hvilket vender en langsigtet optrend til en langsigtet nedtrend. Det er i sig selv et stærkt negativt signal for det svenske aktiemarked, der varsler en langt mere omfattende nedtur. Det er samtidigt værd at bemærke, at OMXS30 var det første index til at danne top i 2007 og bund i 2008 (se orange pile) i forhold til det tyske aktiemarked i grafen og det danske aktiemarked. Det svenske OMXS30 er også det første til at etablere brud under/over 52 ugers gl. gennemsnit (sorte pile). Derfor er dagens brud under 52 ugers gl. gennemsnit i OMXS30 en stærk advarsel om, at de resterende nordeuropæiske aktiemarkeder er på vej til at følge med i en langsigtet nedtrend.

Sverige kontra DAX

Kommentarer

 1. Henrik, 15. marts, 2011, 21:07

  Hej Svend, ja det ser rimelig oplagt ud med ovennænte trendvending i de forskellige indeks. Også, hvis man anvender ROC 6 måneder på de lendende indikatorer, som nu befinder sig på overgangen til fase 2. Dog kan det godt virke lidt tidligt med en decideret trendvending med forsatte dybe fald, når fokus rettes på MACD på kvartalsdata. Her kan der kan nemt gå 2-4 kvartaler inden et salgssignal genereres – altså en indtræden i fase 3. Det er jo her de dybe fald oftest forekommer.

  Lige en enkelt bemærkning til de historiske sekulære bearmarkeder, som i John i dag henviser til. Det er her særdeles vigtigt, at der her understreges at de mulige targets på f.eks. S&P500 er knyttet til inflationskorrigerede tal. Det gør en kæmpe forskel – et oplagt tilfælde for at opfatte jer endnu mere pessimistiske end I trods alt er 😉

 2. Svend Jørgen Jensen, 16. marts, 2011, 08:35

  Hej Henrik, jeg er enig med dig i, at der kan være langt til en vending i de ledende økonomiske indikatorer på kvartalsbasis. Måske er det ikke herfra, vil skal se risikoen, men snarere i Kina, der er i fase 3 i de ledende indikatorer. Jeg er også enig i, at på både 6 og 12 måneders momenum ser vi en svækkelse. Jeg har ikke kunnet forlige mig med, at beskæftigelsesfremgangen i USA kun har været på ca. 10% på de stigninger i væksten, vi har set. Så kan du være efter mig, idet markedet har bestemt noget andet, men det indebærer en markant risiko, hvis vi i løbet af 1-2 kvartaler står over for en ny forventning om recession. Det kan blive en alvorlig situation. At ECB så vil sætte renten op, er en katastrofe, men hvis de vil gøre sig den ulejlighed at se på f.eks. hvedepriserne, så er de faldet med 25% på 3 uger. En række andre råvavarer er også faldet, herunder metallerne. Det tyder på lavere inflation – og måske en deflation. Min erfaring siger mig, at udviklingen kan blive meget alvorlig.

 3. Henrik, 16. marts, 2011, 10:42

  Hej Svend Jørgen
  Er det tid til at gå i XACTBear – eller skal man se tiden lidt an?

 4. Svend Jørgen Jensen, 16. marts, 2011, 14:42

  Hej Henrik, ja du kan godt gå ind i lidt, men husk stop og vær ikke for agressiv.

 5. Henrik, 16. marts, 2011, 17:34

  Hej Svend,
  Jeg kan ikke lade jeres formulering omkring at døbe nuværende opsving til at være af teoretisk karakter stå ukommenteret, 🙂 , hvilket jeg også læser indirekte i dit ovenstående svar. Konjunkturforløb er jo ikke ens, men det betyder jo ikke, at de ikke har deres berettigelse (markedet har jo som bekendt altid ret). De sidste cykliske bevægelser i business cycles har blandet været anderledes på udviklingen i byggetilladelserne og beskæftigelsen. Alligevel, har vi været vidner til markante opsving. At ”regningen” så kommer på et senere tidspunkt er vel i bund og grund det som for konjunkturpendulet til at svinge ( a la udviklingen for byggetilladelserne, hvor den manglende korrektion fra sidste 2000-2003 gav sig til kende under det seneste fald).

  Når der skal defineres en strategi for positionering i aktiemarkedet, vil min anbefaling altid være at benytte de historiske mest troværdige værktøjer. Banal trendanalyse kombineret med udviklingen i leading indicators har til d.d. aldrig slået fejl. De varianser der indgår business cycles under de enkelte konjunkturforløb er meget interessante, og kan netop indikere hvad den venter på den lidt længere bane, men er i mine øjne ikke primære men sekundære iagttagelser, når der navigeres i aktiemarkedet.

  Du ser en potentiel recession inden for 1-2 kvartaler. I så fald uraderer du også flere dekaders korrelation mellem US business cycles og recessioner – er det virkelig det, som du mener? Det dilemma, om man vil det, er ikke det samme, når ERIC fortolkning af leading indicators anvendes. Jeg har skrevet det til dig tidligere, men er ikke klar over, om du har kigget på det? Sagen er jo, at kvartalsdata på ERIC’s udgave IKKE har genereret et købssignal endnu. Historisk set har der jo altid været korrelation mellem ERIC og Conference Boards, hvilket ikke er tilfældet denne gang. Mig bekendt er forskellen, ERIC vægter de 10 nøgletal og det gør CB ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.