Book et møde
book

Book et uforpligtende møde

Indtast venligst dine oplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt!

Porteføljemanager /rådgiver

Michael Balsby

Book et foredrag med Svend Jørgen Jensen

Indtast venligst dine oplysninger og ønsket dato for foredrag, så kontakter vi dig hurtigst muligt og tager en snak om det.

Stifter, chefstrateg

Svend Jørgen Jensen

Står du med spørgsmål omkring din økonomiske situation?

Vi kan hjælpe dig videre

Kunderådgiver

Karl Skovgaard

Står du spørgsmål omkring økonomisk optimering af dit landbrug?

Vi kan hjælpe dig videre.

Kunderådgiver

Karl Skovgaard

Jeg vil gerne høre mere om:

Indtast navn, email og telefonnummer så kontakter vi dig hurtigst muligt

Definition på en recession

Posted af Svend Jørgen Jensen, 16. august, 2012 - 10:22

Hvad er en recession?

Geoffrey H. Moore har følgende definition:

 ”En recession er en periode med fald i det totale output , indkomster, beskæftigelse, import og eksport. Denne periode varer fra 6 måneder til 1 år og påvirker mange sektorer i økonomien”.

Det ansete institut National Bureau of Economic Research har følgende definition på en recession: ”En recession er et større fald i den generelle økonomiske aktivitet varende mere end blot nogle få måneder. Den økonomiske nedgang er synlig i industriproduktionen, beskæftigelsen, realindkomsterne og i en gros og detail handelen” 

Disse 2 definitioner er stort set identiske.

2 kvartaler i træk med negativ vækst

I de senere år er der kommet en ny definition på recession. Hvis et land har negativ vækst 2 kvartaler i træk, så er det pågældende land i recession. Fordelen ved en sådan definition er, at man kan undersøge, hvordan udsagnet har klaret sig i historisk sammenhæng. Der er mange problemer med en sådan forenkling, fordi den ikke definerer, hvornår man sandsynligvis er ude af den. Hvis man f.eks. får et positivt kvartal, er man så ude af recessionen? Hvis man efterfølgende får et nyt negativt kvartal, er man så i recession igen eller skal man igen se 2 kvartaler med negativ vækst.  Vi har undersøgt de amerikanske data tilbage til 1875. Hvis man anvender denne definition, så forecaster man 20 recessioner ud af 29 recessioner.  Skønt 2 kvartaler med negativ vækst er en klar definition, så mistede denne definition recessionen i 2001.  

Vi har hele tiden anset denne definition som værende uanvendelig, fordi man jo risikerer at miste adskillige recessioner, hvilket vil være alvorligt for f.eks. en aktieinvestor.

Hvad er en depression?

Geoffrey H. Moore forklarer også begrebet depression: ”En depression er en ”Big Mac” recession. Heldigvis er de (i modsætning til Big Macs) meget sjældne.