Forventelig reaktion fra bankøkonomer

overskrift

Journalisterne på epn.dk har i dag talt med flere økonomer, der tager afstand fra investeringsstrategien i Investin Demetra. Strategien har ført til at vi – i øjeblikket – ikke har aktier i beholdningen.

Det får os dog ikke til at ændre strategien og vi mener også økonomernes reaktioner er ganske forudsigelig af flere grunde:

  1. i en trendvending er mange deltagere nervøse og de fleste tror/håber det stiger igen
  2. de fleste bank-økonomer er biased mod vækst – derfor mener de det godt at investere i aktier
  3. køb og behold strategien er et fast værktøj i de fleste økonomers værktøjskasse. Men hvorfor? (se min blog om det her)
  4. at markedet stiger 90% af tiden er ikke en statistik vi er bekendt med. Man skal dog huske – især når man bruger statistik på de finansielle markeder – at der er fede haler, hvor hændelserne falder udenfor normalen. Samtidig falder markederne som regel hurtigere end de stiger.

Endelig skal man også være opmærksom på at udbydere normalt tjener mest på aktie-produkter. Der kan derfor også være et incitament til at fastholde den høje risiko (for kundernes risiko).

Vi har som et væsentlig del af strategien fokus på at beskytte kapitalen. Det vil sige, at det for os er vigtigere at undgå værditab end det er at forsøge at jagte gevinster. Derfor har vi solgt aktier i øjeblikket, da vore modeller indikerer at markederne vil falde.

At man skulle beholde aktier fordi ”der ikke er noget alternativ” er en tanke vi tager afstand fra. Vi har købt obligationer i stedet – hellere lidt i rente end et stort tab på aktier. Til gengæld forventer vi at købe disse aktier billigere, når trenden igen vender.

Man skal også huske på, at vi allerede  defineret, hvornår vi eventuelt må konstatere, at vi har taget fejl og gå ind i markedet igen. Vi har nemlig lagt strategien på forhånd! Så slipper vi for at blive revet med af følelserne i markedet, når vi trenden vender. For investorer har det med at forvente at det netop oplevede vil ske igen.

Du kan læse mere om Investin Demetra her.