Book et møde
book

Book et uforpligtende møde

Indtast venligst dine oplysninger, så kontakter vi dig hurtigst muligt!

Porteføljemanager /rådgiver

Michael Balsby

Book et foredrag med Svend Jørgen Jensen

Indtast venligst dine oplysninger og ønsket dato for foredrag, så kontakter vi dig hurtigst muligt og tager en snak om det.

Stifter, chefstrateg

Svend Jørgen Jensen

Står du med spørgsmål omkring din økonomiske situation?

Vi kan hjælpe dig videre

Kunderådgiver

Karl Skovgaard

Står du spørgsmål omkring økonomisk optimering af dit landbrug?

Vi kan hjælpe dig videre.

Kunderådgiver

Karl Skovgaard

Jeg vil gerne høre mere om:

Indtast navn, email og telefonnummer så kontakter vi dig hurtigst muligt

Hvordan kan du som individ forbedre dit forbrugsmønster med mindre risiko?

Posted af Svend Jørgen Jensen, 17. januar, 2011 - 13:42

Strategier og taktiske overvejelser er nødvendige, hvis man vil agere rationelt økonomisk fornuftigt. I den forbindelse er det nødvendigt at forstå, hvad rationelt økonomisk fornuftig betyder. Det økonomiske menneske har en tendens til at foretage de samme handlinger som en gruppe. Denne tendens bliver forstærket efterhånden som konjunkturerne udvikler sig. På toppen af konjunkturerne kan stort set ingen se over på den anden side af bakketoppen. Vi kan absolut ikke se, hvordan vi skal kunne få en konjunkturnedgang. Euforiske forventninger skaber en “konen med æggene” situation. Vi drømmer videre om den gode økonomiske udvikling, vi kan se foran og ender med at vågne op til virkeligheden. Samme udvikling ser vi under en konjunkturnedgang, blot med omvendt fortegn. Vi bliver mere og mere pessimistiske.

Rationel økonomisk fornuftig adfærd betyder, at vi skal handle modsat. Det kan man gøre som individ. Vi kan som enkeltperson eller familie reagere modsat for at mindske vor økonomiske risiko. Man skal med andre ord være kontracyklisk. Vi har i figuren vist den cykliske udvikling i “Familiens økonomi i dag”. Vi kan se, at der er 4 faser i familiens adfærdsmønster. Hvis vi skal handle økonomisk fornuftigt, så skal vi skille os af med en række økonomiske aktiver i fase 2, som er den fase, hvor værditilvæksten forsvinder, men det er vigtigt at gøre det, før mine økonomiske medmennesker opdager et direkte fald i aktiverne. Man skal samtidig undlade at købe nyt køkken, bygge til, købe ny bil o.s.v. Man skal med andre ord forsøge at konvertere nogle af aktiverne til “kontanter” og undlade at forbruge. Risikoen, d.v.s. udsigterne til arbejdsløshed er størst i fase 2. I Fase 3 forstærkes arbejdsløsheden. Når vi kommer i fase 4, så kan man begynde at anskaffe forbrugsgoder, før mine økonomiske medmennesker opdager, at den økonomiske udvikling er på vej op. Jo stærkere efterspørgslen er efter forbrugsgoder, jo mere vil virksomhederne forlange for forbrugsgoderne. Det sker i fase 1. Her vil beskæftigelsen blive forstærket og risikoen for arbejdsløshed vil falde markant.

Nogle har lyst til at starte egen virksomhed. Det er psykologisk lettest at gøre det i langt hen i fase 1 og i fase 2. Fordi det går godt. Men det går som oftest galt, fordi konjunkturnedgangen kommer. Det er langt bedre at starte på bunden af konjunkturerne, d.v.s. i fase 3 eller fase 4. Her får man det kommende økonomiske opsving og det øger sandsynligheden for succes.

Konklusion: De 4 faser i den økonomiske udvikling beskriver, hvordan du som forbruger skal agere rationelt økonomisk fornuftigt. Køb forbrugsgoder i fase 4. Nedsæt dit forbrug i fase 2 og spar op. Hvis du har tanker om at starte egen virksomhed, så gør det i fase 3 eller bedst i fase 4.

Danmark Familiens økonomi i dag